PRIDE 2002

Stockholm Pride har smygstartat. Redan i torsdags hade LASH en PrePride-bar på SLM, Bitch körde PrePrideParty och från klubbarna runt om i Stockholm rapporteras att Pride-turisterna börjat anlända.
Idag lördag öppnar de två första konstutställningarna som håller öppet under Stockholm Pride.
På Café & Galleri Aguéli vid Mariatorget visar Ninna Boström>/B>, Marie-Louise Landén och Paula Urbane bilder tillsammans med gästkonstnärer från Lettland, Ukraina och Brasilien.
Utställningen är arrangerad av kulturföreningen Tupilak och håller öppet till den 10 augusti med öppettiderna 11-17.
På Café & Galleri Agueli kommer flera av Tupilaks och Homosexuella Socialisters arrangemang under Pride-veckan att hållas.

Idag öppnar även Kitty Lindstens separatutställning ”Rädda kärleken”. Hon visar måleri och objekt på Studio 5 vid St Paulsgatan hörnet Repslagargatan på Södermalm – bara några kvarter från Aguéli. På Studio 5 är det öppet fram till den 4 augusti varje dag mellan 12-18.

Mellan dessa två gallerier ligger Galleri Embla på Hornsgatspuckeln intill Efva Attling Stockholm. På onsdag öppnas där en utställning med erotiska bilder av Leif Thageson och digitala bilder av Cecilia Neant-Falk. XX-Personal Politics är utställningen döpt till och den håller öppet fram till den 4 augusti.

I morgon söndag öppnar Tupilak sin andra konstutställning. Det blir på Salong Katakomb på Västmannagatan vid Odenplan. Här visar Paul-Peter Hallberg, Arturo Claver Suils med flera sina bilder. Katakomb är Tupilaks andra hemvist under Pride-festivalen. Bland annat hålls deras fest här och den femte internationella kulturkonferansen för bögar och lesbiska. Ett digert porgram bjuds under veckan med bland annat besök av den tyske filmaren Rosa von Praunheim.

Regnbågsmässan har i år ”enbart” en konstutställning som arrangemang under Pride. På Gustav Vasa Kyrka öppnar den 31 juli utställningen med ett kulturprogram där bland annat sopransaxofonisten Anders Paulsson spelar. Verk av Dimitrij Zinovjev från Lettland och stockholmarna Marie-Louise Landén, Paul-Peter Hallberg och Otso Kupiainen visas. Vernissaget öppnar klockan 15.00 och utställningen finns på plats till den 18 augusti.

På Prides seminariecenter på Mariaskolan vid Tantolunden visas den 31 juli till den 2 augusti flera utställningar. Dels Paula Urbanos fotoutställning ”She(males)” med sex färgporträtt av tomboys. Tina Nilsson visar porträtt med utställningsnamnet ”Angel”. ”Heder” heter Greta Vocars fotoserie som är en reaktion efter mordet på Fadime. Marcus Forslund visar bilder av nakna män på temat ”Scandinavian Divine”.
Har du DogTag är det gratis att gå in på Seminariecentret, annars kostar det 20 kronor för en heldags besök. Passa på att delta i det digra utbudet av debatter och seminarier som pågår där.
Lesbiska syns heter en utställning som växer fram med hjälp av besökarna. ”Du gör historia genom att skriva ner dina tankar, bli filmad, intervju, måla…” förklaras idén i Pride program.

På Kulturhuset visas fram till den 18 augusti Elisabeth Ohlsons starka bilder av prostituerade kvinnor i samband med utställningen Stockholm To Close.

I PridePark har transvestitföreningen FPE-S tält med foto på transvestiter i USA och Sverige tagna av Peter Assar Monsen och Sahra Green.

http://www.qx.se/guide

Källa: QX.se/guide

Publicerad: 2002-07-27 14:16:32