Val 2002

Årets Pride blir mer politiskt färgad än tidigare. Flera toppolitiker från riksdagspartierna kommer besöka PridePark och sina partiers ”valtält” och möta potentiella väljare.
Mona Sahlin och Gudrun Schyman är självklart på plats, liksom folkpartiets ledande gaykandidat Martin Andreasson och moderaternas riksdagsman Lars Lindblad och en rad av hans kollegor och ledande stockholmspolitiker.
Inför Pride har Miljöpartiet bildat sitt första gaynätverk, Gaygröna heter det och bildas samtidigt som partiet tar intitativ till ”Gaywatch”.
– Vi vill med gaywatch få i gång ett snabbt och enkelt system för att kartlägga vad som inte fungerar ute i landet när det gäller diskriminering, och tips på förbättringar, sa Conny Wahlström vid en presskonferens idag Wahlström är kommunalråd i Östersund och initiativtagare till de två nätverken..
– Måste alla flytta till Stockholm? Det är viktigt att kompetens i homo-, bi och transfrågor också finns ute i landet. Gaywatch kan ge oss den kunskap vi behöver i kommuner och landsting för att servicen också ska fungera bra för den här gruppen av människor, sa Conny Wahlström idag.
Helena Randerborg är också en av initiativtagarna:
– Vi vill vara ett nätverk, som arbetar 100 procent queer. Homo-, bi- och transpersoner ska ha möjligheten att engagera sig politiskt utan att vara medlem i ett parti eller en förening. Vi vill även ta tillvara den kompetens som heterobefolkningen har i dessa frågor.
Redan tidigare har socialdemokraterna och nu även centerpartiet homo-partiavdelningar. Homo, bi och transliberaler liksom nätverket HOBIM som består av homo-moderater har funnits en längre tid. Vänsterpartiet har ett nätverk och organisationen Homosexuella Socialister är när knuten till partiet men samlar även andra homo, bi och transpersoner inom vänstern. Nätverket Gomorra består av homosexuella inom kristdemokraterna, men har på senare tid inte varit aktiva.
Utspelen börjar nu dugga tätt inför höstens val och i samband med Pride.
Idag går Håkan Andersson från Homosexuella Socialdemokrater ut och kräver att öppet homosexuella skall anställas på alla skolor och att diskriminering av homo, bi och transelever skall förbjudas i lag.
Socialdemokraterna går i samband med valet ut med nio öppet homosexuella kandidater, alla män. I Stockholm ställer bland annat fackföreningsmannen Börje Vestlund upp i riksdagen. Håkan Andersson ställer upp i riksdagen liksom till landstinget i Stockholm. Michael Simonsson Silkesjöö ställer upp i riksdagsvalet för Stockholms län och till Nacka kommunfullmäktige. I landstingsvalet ställer även Peter Frejhagen och Paul Trossö upp och Stockholm Prides ordförande Anders Selin ställer upp i Stockholms kommunfullmäktige. I år har även Göteborg en öppet homosexuell kandidat för partiet, det är Anderas Dehlin som kandiderar för regionsfullmäktige och i Malmö kandiderar Lars Larsson till samma politiska församling. Bengt-Urban Fransson ställer upp i Norrbottens regionfullmäktige och i Arjeplogs kommun.

Folkpartiets öppet homosexuella är totalt 20 stycken med Martin Andreasson (Stockholm), Bengt Held (Malmö) och Georg Lagerberg (Malmö) som riksdagskandidater.
På Pride öppningsdag går startskottet för Martin Andreassons kampanj.
– Om man tycker att folk redan har för mycket frihet att forma sina liv bör man rösta på någon annan, säger Martin Andreasson. Jag står upp för den som vågar bryta normer och leva på ett annat sätt än majoriteten, och jag kommer att slåss mot högerns och vänsterns moralkakor och konservatism. Jag prioriterar gayfrågor, jämställdhet och antirasism är prioriterade. Homoäktenskap, gaysaunor och ett omedelbart slut på statens sjuka indelning av befolkningen i ”svenskar” och ”invandrare” är några av de frågor jag först kommer att
motionera om i riksdagen.
Även Birgitta Ohlsson, ordförande i Liberala Ungdomsförbundet och riksdagsman Helena Bargholtz (fp) lanseras i homo-valkampen och i samband med Pride
Vänsterpartiets Tasso Stafilidis ställer upp igen för sin valkrets i Skåne. Hans möjlighet att sitta kvar i riksdagen hänger helt på om vänsterpartiet kan återupprepa det förra valets höga siffror.
I nya numret av RFSLs tidning Kom Ut har en total studie av de sittande riksdagsmännens aktiviteter under valperioden. Toppar gör Tasso Stafilidis (v) tätt följd av Helena Bergholtz (fp) och Yvonne Ruwaida (mp) och i botten ligger en rad av kristdemokrater och moderater.

På söndagen hålls den politiska valdebatten i PridePark. För att se tider då olika politiker finns på plats i PridePark och andra politiska aktiviteter under Pride se QX.se/guide.

http://www.qx.se/guide

Källa: Guiden

Publicerad: 2002-07-29 18:21:34