Pride 2002

Och Joakim lägger till: Men jag tänker inte ”homopjäs” när jag skriver, utan skriver om det jag kan. Om vårt liv, mitt och mina vänners.
Har du besökt Teater Galeasen på Skeppsholmen är chansen stor att du redan har sett Bernt Östman in action.
Han har varit Galeasen trogen sedan 1982. Bernt har även medverkat i många föreställningar för Stockholms stadsteater och Riksteatern. Och några kanske kommer ihåg honom som skurken Jörgen i saligen hädangångna Rederiet. Bernt Östman i pjäsen är inte verklighetens Bernt, utan en karikatyr på en bitterfjolla som tror att han är ”La Östman”. Det är dagen efter premiären på den nya showen. Dagen efter ensemblens premiärfest som La Östman själv ansåg sig vara för fin för att delta i. Men var är alla? Bara divan själv finns på plats för kvällens föreställning som till varje pris måste bli av, med eller utan ensemble.

QX bestämde möte med Bernt och Joakim i replokalen för att ta reda på lite mer om pjäsen.
Hur föddes idèn till ”Bernt Östman i Extas!” ?
Joakim: Jag ville göra en enmanspjäs med Bernt. Men den första versionen av pjäsen blev så snuskig, rena pornografin, så den kunde vi inte ha kvar. Men vi behöll vissa av scenerna och skapade Bernts alter ego ”La Östman”
Så det handlar inte alls om dig som du är i verkligheten Bernt?
Bernt: Nej, men folk kommer ju att tro det. Och det bjuder jag på! När vi skrev om pjäsen så insåg vi att det skulle bli för tröttsamt om hela pjäsen handlar om analsex, så nu finns bara en sån del kvar som heter ”Ken Ryker fyller mig med kärlek” Det handlar om att jag har sex med den kände porrstjärnan på Grand Hôtel.

Vad blev det mer än analsex då?
Bernt: Mycket om livet i Stockholm, om det där med att gå ut på klubbar, om hur vissa kvällar blir helt misslyckade.
Joakim: Det mesta av pjäsen handlar om hur Bernt återberättar vad som hände den senaste veckan inför premiären av föreställningen. På denna vecka ska han bli smal, snygg, köpa de rätta kläderna, och förbereda sig inför såväl premiären som mötet med den stora kärleken som förhoppningsvis kommer snart.
Bernt: Det blir även barndomsminnen som när ”La Östman” som elvaåring stod och runkade Tommy Ternström bakom hans pappas redskapsskjul. En annan scen heter ”Fotfetischist-tango” och bygger på en verklig händelse när jag var på Basement för ett år sedan. Och det handlar mycket om fördomarna vi har om oss själva, om hur vi borde vara.

Är ni inte rädda för att många i publiken kommer att tycka att ni rider lite väl mycket på de gängse bögklichèerna?
Joakim: Att jag spär på fördomarna menar du? Men jag vill ju att publiken ska förstå stereotyperna. Jag försöker hitta en förklaring till varför vissa killar vill springa omkring i damkläder och vara hysteriska. Varifrån kommer alla snubbar som bara är intresserade av porr eller snygga kroppar? Och vanliga bögar är ju inte intressanta. Det finns ju inga pjäser om vanliga straigta människor heller. Dom har ju inga problem.
Bernt: Och så vill jag bara lägga till att mycket av de där klicheérna och fördomarna är jag. Jag älskar opera, blommor, schlager, att druga och har aldrig förstått mig på fotboll. Första gången jag läste en sportsida var på 80-talet när Glenn Hysén dök upp, och då fick jag en helt ny insikt av hur spännande fotboll kunde vara.

Vem har du skrivit den här pjäsen för Joakim?
Joakim: Jag skriver för en homopublik, precis på samma sätt som alla de flesta pjäser skrivs för en straight publik.
Om nu någon superstraight kille från bajen-klacken skulle råka se pjäsen, skulle han förstå något över huvudtaget?
Joakim: Jag skriver ju inte för honom, och bryr mig inte om att förklara. Man måste känna till homovärlden för att förstå. Det finns ju så många koder i pjäsen. Men han får säkert ut något av det. Vid tidigare pjäser har vi haft unga tjejgroupisar som gått flera gånger och tyckt ”Åh, vilken annorlunda värld”
Bernt: Jag välkomnar alla som är open minded, men om den där Bajen-killen inte har några homovänner alls blir det nog svårt för honom att hänga med. Själv har jag ju väldiga fördomar om vissa sådana straighta Bajen-fans som bara skriker ”Bajen” överallt när det faller dom in. De har ju IQ fiskmås (skrattar). Men det skulle vara spännande om hela straighta Bajen-gänget kom och tittade. Antingen skulle de bli jättefascinerade, eller så skulle de skrika bögjävel och kasta ölburkar på mig.

Lever ”Bernt Östman i Extas” upp till sitt namn? Vilken form av extas bjuds det på?
Joakim: Det är ju en mångbottnad titel, och visst finns det mycket extas i pjäsen, både kärleksextas och sexextas.
Bernt, känns det här som ditt livs roll?
Bernt: Det här är jätteroligt!
Joakim: Nu svarade du inte på frågan.
Bernt: Jag har ju gjort så många roller! (säger Bernt med divan La Östmans extremt nonchalanta röst).

http://www.qx.se/guide/event.php?id=1818

Källa: Speltider

Publicerad: 2002-07-30 12:14:06