Val 2002

Grön Ungdom presenterade idag ett 15 punktersprogram för transpersoners rättigheter. Det var Gustav Fridolin som berättade att förbundet haft kontakt med såväl transorganisationer, RFSL som RFSLs brottsofferjour för att ta formulera ett manifest.
– Det är en annorlunda situation jämfört med homofrågan där partierna ofta följt RFSL, berättar Fridolin för QX.se. I det här sammanhanget har transpersoners föreningar inte alltid varit eniga, så vi har fått diskustera fram vårt eget ställningstagande.
Det 15 punkter långa manifestet toppas av ett krav på kriminalisering av hot även mot transpersoner.
Grön Ungdom vill ha en nationell undersökning om transpersoners situation liknande den NOVA-undersökning som gjordes i Norge om homo-och bisexuellas villkor. Man kräver att Brottsofferjouren som bevakar alla HBT-personers situation skall ges ett strakare stöd.
Ökade kompetens hos såväl myndighetsutövare som inom vården vill Grön Ungdom se. Och man önskar att landstingen skall ges ökade resurser för utredningar för transsexualism.
Mer på den rent politiska arenan, önskar Grön Ungdom att den diskrimineringskommitté som nu arbetar även skall belysa transpersoners situation och att transpersoners organisationer skall få plats i kommittén. Dessa organisationer skall även, menar Grön Ungdom, ges ett ökat ekonomiskt stöd.
– Ett av de mer kontroversiella ställningstagandena är att vi anser att man skall få frysa könsceller, säger Gustav Fridolin.
Med det menas att en person som byter kön skall innan könskorrigeringen sker skall kunna få sina könsceller frysta för framtida föräldraskap.
Dessutom tar Grön Ungdom upp kravet på en förbättrad namnlag så att vuxna skall kunna byta förnamn hur man vill.
– Vi har diskuterat manifestet med partiet, berättar Gustav Fridolin som även lovar att ta upp frågan om han i höstens val kommer in i riksdagen.
Han står på 2 plats i Stockholm.

http://www.gu.mp.se

Publicerad: 2002-07-31 17:39:12