Pride 2002

Idag invigdes PridePark och i år har inpasseringen fungerat smidigare än förra året. De 7000 DogTag som sålts i förköp är slut och man kommer sälja ca 1000 dagpass per dag.
Vid invigningen delade Michael Simonsson Silkesjöö, RFSL-Stockholms ordförande, ut det negativa och positiva priset.
Rosa Tisteln gick till Adoptionscentrum för deras negativa inställning till att låta samkönade par prövas för internationella adoptioner.




Babsan och Pekka Heino
Det positiva priset mötte jubel. GuldLambdan gick i år till överbefälhavare Johan Hederstedt. Hans tydliga uttalanden om att diskriminering av homo- och bisexuella inom ”Sveriges största arbetsplats” – försvarsmakten och hans aktiva stöd till den nybildade föreningen HoF, var motivet.
– Det känns väldigt bra att den högsta chefen inom en klassisk macho-kultur tar strid för homo- bisexuella och transpersoners rättigheter och att han inte tolererar att det ska förekomma diskriminering inom försvaret, menar Simonsson Silkesjöö.




Stolta medlemmar i HoF
ÖB själv kunde inte närvara. Men generalmajor Claes-Göran Fant närvarade vid ceremonin tillsammans med en rad medlemmar ur HoF.
– Detta är ett pris till general Johan Hederstedt personligen, men jag tror att väldigt många i Försvarsmakten kommer att känna sig hedrade, sa han i sitt tacktal.
– Försvarsmaktens egentliga existensberättigande är att försvara just denna rätt – vår demokrati, de grundläggande mänskliga rättigheterna, att faktiskt få vara olik – och att känna sig trygg med det, sa han i en jämförelse med gayrörelsens politiska mål.
– Utan omsvep skall erkännas att vi i alla stycken inte levt upp till dessa ideal inom vår egen organisation genom åren. Det har vi tagit tag i och det är bra att vårt arbete uppmärksammas.
Fant hänvisade även till Equal-projektets tält i PridePark där poliser, militärer och präster gemensamt arbetar för att motverka diskrimineringen på sina arbetsplatser.




PrideParks officiella invigning startades med att Jean-Pierre Barda på stora videoskärmen visades springa ett OS-löp genom Stockholms gayområden med en regnbågsflagga istället för fackla i handen. På Scen hissade han regnbågsflaggan.
Innan dess hade Stockholm Prides ordförande Anders Selin öppnat festen med att påminna om att det är 25 år sedan första Frigörelseveckan och fem år sedan första Pride. Han underströk mångfalden av aktiviteter under årets Pride-festival och inkluderade såväl Moonbow-festivalen, Queerfeministiska marschen på fredag och Shame som en del av och samstämmigt med Prides idé.
– Allt detta tillsammans är exakt det jag tycker pride handlar om och skall ge uttryck för – Mångfald.




Därefter tog Rikard Wolff över som officiell invigningstalare.
– Jag älskar män, men hatar manssamhället, sa Rikard Wolff och ironiserade över ”Straight Acting”-begreppet.
– Det är inne att vara GayFriendly, konstaterade han.
– Nu vänta jag med spänning på att Alf Svensson skall komma ut, sa han och fick jubel.
Trots alla framgångar de senaste åren, sa han ett varningen ord.
– Låt oss inte luras för mycket. Homofobin verkar vara en tolererbar version av fördomsfullhet som det är enklare att komma undan med än kvinnoförakt och rasism.
Och han gav homorörelsen ett råd.
– Det är för mycket sex i homorörelsen – tvärt om tycker jag. Det är för lite sex i homorörelsen. Älska min kropp så älskar du mig. Alla reaktionära rörelser i alla världsdelar är djupt sexfientliga. Det är en subversiv handling att ha sex. Älska mer – med kondom.
Och han uppmanande hela publiken.
– Vi skall bilda stora familjer med många barn, vi skall använda vår kunskap om det utanförskap vi haft till att skapa en bättre och tryggare värld. Make Love Not War.
Festen pågår för fullt med. Med hårdrockande Lambretta i skrivande stund på scen, The Mo, med Marit Bergman och framöver Alcazar, Afro-Dite, After Dark och så självklart Rickard Engfors och Christer Björkman som gjort årets Pride-låt.

Publicerad: 2002-07-31 20:05:20