Pride

Två stora gayfester har fått problem. På Nya Zeeland har organisationen som leder landets stora gayfest HERO i Auckland har lagts ned.
Det är på grund av interna stridigheter och ekonomiska problem som man nu beslutat lägga ner.

I grannlandet Australien gick den enorma Mardi Gras-festivalens organisation i konkurs den 1 augusti. Det senaste arrangemanget gick med dryga 3 miljoner kronor i förlust. Arrangörerna skyller förlusten huvudsakligen på händelserna den 11 september som minskat antalet amerikanska turister.

I Storbritannien rapporterar The Guardian att London Gay and Lesbian Mardi Gras har obetalda skulder på dryga 700 000 kronor vilket enligt ledningen för festivalen beror på att myndigheterna förpassat festen efter paraden till en ny och avlägsen plats.

Och nu meddelas även att Manchester Mardi Gras som skulle ha hållits nu i helgen ställer in. De planerade festerna på de fasta gayklubbarna arrangeras, men det blir varken parad, parkfest eller gatufest på Canal Street. Orsaken är att Manchester polis menar att det är omöjligt att begränsa utskänkning och drickande endast till den lilla smala gaydelen av gatan.
Mer än 100 000 personer förväntades delta i festen.
En taleskvinna för polisen meddelar att man bara velat upprätthålla lagen som förbjuder drickandet på gator.
– Det handlar definitivt inte om homofobi, underströk hon.

Stockholm Pride gick förra året med ca 600 000 kronor i förlust, något som inte stoppade årets festival.
– Det kommer vara ett bättre resultat än förra året, säger Stockholm Prides ordförande Anders Selin till QX.se men vill inte spekulera i det slutliga utfallet från årets festival.
– Vi har i alla fall beslutat att vi skall ha Stockholm Pride 2003.

Publicerad: 2002-08-19 21:01:04