Musik

I Sverige har klubbmusiken varit väldigt begränsad till klubbarna, men sedan juni finns svaj på Södermalm i Stockholm. Svaj är ett café som har öppet 11-21 och där DJs dagligen spelar elektronisk musik, reggae och dub. Även Bootleg Records har flyttat in i lokalen, vilket gör att man både kan fika, lyssna på musik och shoppa skivor på ett och samma ställe.

Svaj och ägs och drivs av Anna, Ola och Andreas. De är själva verksamma som DJs och gör även egen elektronisk musik. Anna spelar t ex på Lash sedan tre år tillbaka och har tidigare spelat på Corkys fester, Pride och SLM-s mixade julfest.

Idén till att starta Svaj fick Anna och Ola när de för ett år sedan satt på ett fik i Amsterdam. Väl hemkomna berättade de om sina planer för Andreas som snabbt hängde på. Efter ungefär ett halvårs planerande så körde de igång. De tog en paus från sina universitetsstudier och byggde själva om lokalen på Södermalm till ett café.

Det man slås av när man kommer in på Svaj är den fina akustiken i lokalen. DJn kan spela relativt högt samtidigt som man kan prata med sin fikakompis utan problem. Det mesta av deras resurser har de också lagt på ljudanläggning och rumsakustik.
På cafémenyn är det framförallt smörgåsarna som känns fräscha och annorlunda. Vad sägs t ex om rostbiff, pepparrots- creme fraiche, rödlök och pickles som pålägg. Eller hommus, grillad paprika, groddar, solrosfrön om du är vegan.

Svaj riktar sig framförallt till alla som är intresserade av klubbmusik – både aktiva inom scenen och de som gillar att lyssna och dansa till musiken. Trots att det är nyöppnat har det redan stått flera kända svenska och utländska DJs och producenter bakom skivspelarna. Joel Mull, Håkan Lidbo, Shagga, Yallow, Bennie Rosén, Mhonolink, Lief Ryan, Bas M är några.

Man har även sett till att det blir en viss mixning av stilar. Ena gången kan man alltså fika till en drum & bass DJ, och den andra till en techno DJ. Här möts människor från olika musikscener, vilket gör att man kan skapa broar mellan grupper som annars inte möts särskilt ofta – och vem vet, detta kanske resulterar i nya spännande musikkonstellationer?

Personligen anser jag att ställen som Svaj borde få kulturstöd, eftersom de ger alla som lyssnar på, och skapar musiken en chans att mötas och utbyta idéer. Svaj borde också vara det perfekta stället att gå till innan man ska på klubb. Eller när man helt enkelt inte orkar klubba men ändå höra bra musik, med en latte i handen istället för en öl.

Svaj öppnade i juni och har snabbt blivit väldigt omtalade. De har haft stängt under några veckor p g a en brand, men nu öppnar de igen den 24 augusti. Vill du veta mer om stället kan du besöka deras hemsida.

http://www.svaj.com

Källa: Svaj

Publicerad: 2002-08-23 12:00:00