Kärlek

Den 23 augusti ingick Krister Strandberg (41) från Österbybruk i Sverige och Stefan Sundman (48) från Mariehamn på Åland partnerskap. De två blev därmed de första som ingick partnerskap på ön.
Och i såväl Ålandstidningen som Nya Åland slogs nyheten upp stort.
De två har varit ett par i 5 år och förlovningsresan 1998 gick till Västindien. Krister och Stefan hade Ålands enda partnerskapsförrättare häradsskrivaren Sirja Boman som ceremonimästare. För QX.se berättar Krister att Sirja redan tidigare fått flera påstötningar av par som velat ingå partnerskap – ”Men ingen ville vara först”.
Att bereda vägen, berättar de två i åländsk media, är en av anledningarna till att de valde att gifta sig på Åland istället för i Sverige.
De två bor på olika håll, Krister i det lilla svenska samhället Österbybruk i Uppland där han driver ett tryckeri.
Nya Åland fokuserade sin rapportering på de tvås stora intresse – modelljärnvägar. Och man konstaterar att när de nu slagit påsarna ihop så kommer järnvägarna ta extra stort utrymme i ett gemensamt hem. Så kanske de väljer att bo kvar på var sida om Ålands hav och istället lite oftare ta sin MC på färjan till varandra.

Reaktionen på deras öppenhet har hittills varit endast positiv berättar de vidare.
Finland blev det sista landet i Norden som införde partnerskap, den 1 mars i år. Första partnerskapet ingicks den 3 mars.
På QX Qruiser finns idag två klubbar som samlar ålänningar på ön och i ”exil”.

http://www.tidningen.aland.net/ARKIV2002/020827.html

Källa: Ålandstidningen

Publicerad: 2002-09-04 16:44:00