Party?

Få fester har väl rört upp så mycket känslor som Taliban-partyt på Tip Top. Till råga på allt förlagt till den 11 september, årsdagen av attentaten i New York och Washington.
RFSL-Stockholms ordförande Michael Simonsson Silkesjöö och kassör Ole-Jörgen Persson, dessutom kandidater i årets val för (s) respektive (m), rasar mot sin Ulrich Bermsjö i ett pressmeddelande, där de kallar festen ”sällsynt dåligt omdöme”.
– Vi har minst sagt svårt att se det ironiska i att arrangera en sådan fest, säger de. Om Ulrich Bermsjö och Alexander Bard tycker det hela har en ironisk vinkling, så har de i alla fall en helt annan humor än vad vi har – och sannolikt många andra homo- och bisexuella och transpersoner i Stockholm.
Bermsjö som hyr lokalerna av RFSLs husbolag reagerar kraftigt på de tvås uttalande.
– Jag blir väldigt upprörd och förvånad att man kan ha så dålig läsförståelse och en så dålig förmåga att se saken för vad den är och inte kan analysera situationen bättre, säger han till QX.se.
– Det är valfiske de håller på med och de är opportunister som vill ha fokus på sin person, fortsätter en upprörd Bermsjö.
– De attackerar mig och Alexander Bard för att vi har en annan humor än de har. Det är i diametral motsats till vad RFSL har engagerat sig för. RFSL skall inte ägna sig åt att fördöma hur folk vill klä sig. Om de är så dumma att de tror vi hyllar att tusentals människor dött i USA och Afghanistan då bör de avgå.

På Sylvesters och Qruisers debattforum pågår debatten för fullt om festens tema och två Qruiser-klubbar har bildats med namnen ”bojkotta TipTop” och ”bojkotta taliban-festen”.
Expressen uppmärksammade på torsdagen festen med Babsan som upprörd och Alexander Bard som stödjande. Den öppet homosexuelle kristdemokratiska politikern Bojan Ticic säger till Expressen att han tycker temat är bra. ”Om 3000 dött i jordskred i Indien hade ingen brytt sig. Nu helt plötsligt, för att det är Amerika som drabbas, så är det tabu.”
– Varför Babsan rasar är för att hon inte förstår bättre och tycker det är fel om gayrörelsen hamnar utanför smink och peruker, menar Bermsjö.
Men vad är det för fest då Ulrich?
– Detta är ett gayställe och vi väljer att uppmärksamma det genom att ha ett maskeradparty. Det får vi kritik för. Det ses som hån av vissa icke upplysta personer.
Ulrich berättar att den som klär sig till bästa Usama Bin Laden får en flaska skumpa i pris. Men också att man uppmuntrar alla att klä ut sig till såväl Colin Powell som Madeleine Albright. Han liknar festen vid en ”teaterscen” som han upplåter och som folk får uttrycka sig på.
– Detta är inte ett politiskt statement för att hylla talibaner som bombat New York eller USA som bombat Afghanistan. Vi har rätt att ha gayversionen av en samtida händelse. Jag förstår helt enkelt inte det kontroversiella i det hela.
Men en del av upprördheten handlar väl om att ni lagt festen just den 11 september?
– Vilken dag är bättre än den 11 september? frågar Ulrich och ger svaret.
– Det finns ingen dag som är bättre. Det bör stå folk fritt att uppmärksamma denna dag så som de vill. Hela världen tycker inte att talibanerna har rätt, inte heller att USA har rätt. Får man inte i en konstorienterad grupp människor uppmärksamma dagen hur man vill då är det ju censur det handlar om.
Festen låter mer och mer politisk ju mer du berättar!
– Det har ju blivit det eftersom politiker nu lägger fram sina tolkningar. Jag får då förtydliga för dessa att det är en satir.
– Fick det inte skämtas om aids? frågar sig Ulrich och konstaterar:
– Man måste kunna avdramatisera. 11 september är en stor dag för många människor och då måste man få uppmärksamma det.

Publicerad: 2002-09-06 14:11:27