Val 2002

Frågorna vi ställde var:
1. Kommer du och ditt parti under mandatperioden verka för att partnerskapslagen avskaffas och att en könsneutral äktenskapslagstiftning införs?
2. Kommer du och ditt parti verka för att hiv-positiva och hiv-negativa i lagen behandlas lika när det gäller ansvar för smittspridning av hiv? Och därmed att Sverige kan ställa sig bakom europeiska konventioner om hiv-positivas mänskliga rättigheter.
3. Kommer du och ditt parti verka för att bastuklubbslagen avskaffas under mandatperioden?
4. Kommer du och ditt parti verka för att FNs deklaration om mänskliga rättigheter även skall omfatta förföljelse på grund av sexuell läggning?
5. Kommer du och ditt parti verka för att under mandatperioden ge lesbiska par samma möjlighet som heterosexuella par till assisterad befruktning inom sjukvården?
6. Kommer du och ditt parti verka för att den ”generösa flyktingpolitiken” också skall gälla den som förföljs på grund av sin sexuella läggning.
7. Varför skall homo, bi och transpersoner välja ditt parti den 15 september?

Här följer svaren parti för parti:

MILJÖPARTIET – DE GRÖNA




Peter Eriksson och Maria Wetterstrand
1. (Könsneutralt äktenskap) Ja!

2. (Hiv lagstiftning) Ja!

3. (Avskaffa bastuklubbslagen) Ja!

4. (FN-deklaration) Ja!

5. (Lesbisk insemination) Ja!

6. ( Generös flyktingpolitik) Ja!

7. (Varför ert parti) Därför att vi är så eniga och förankrade i de här frågorna. Frågorna har vi drivit länge, och de utgår inte från “särintressen” i partiet. T.ex var mp det enda parti där 100% av ledamöterna i riksdagen röstade för att homosexuella par ska kunna prövas som adoptivföräldrar. Vi har nätverket
Gaygröna som är öppet för alla (för att bevaka, följa upp och driva på HBT-frågor),och Gaywatch på hemsidan, www.mp.se där man kan tipsa om diskriminering.
Sen har vi en bra politik i övrigt också, som är grön, långsiktig och globalt hållbar. Och vi vågar vara obekväma för att genomdriva den.

MODERATA SAMLINGSPARTIET




Bo Lundgren

1. (Könsneutralt äktenskap)
Vi anser att den uppdelning som görs i dag fungerar tillfredsställande. Äktenskapslagstiftningen tillkom för att skapa en ram kring familjebildning i heterosexuella förhållanden.

2. (Hiv lagstiftning) Alla människor är lika mycket värda. Vi anser att alla människor skall åtnjuta samma mänskliga rättigheter och vara lika inför lagen. Att skapa särlagstiftning kring en viss grupp leder till att andra grupper indirekt pekas ut såsom mindre skyddsvärda. Däremot behövs ibland särskilda regler till skydd för samhälle och individer när fara hotar – exempelvis en allvarlig smitta.

3. (Avskaffa bastuklubbslagen) Ja. Bastuklubbslagen bör avskaffas.

4. (FN-deklaration) Som ovan beskrivits anser vi att alla människor, oavsett bakgrund eller personliga särskiljande egenskaper skall vara fredade från förföljelser, hot och våld. FN:s deklaration om mänskliga rättigheter skall omfatta alla och det skall inte behövas särskilda deklarationer för olika grupper i samhället.

5. (Lesbisk insemination) Vi har motionerat i riksdagen om att tillåta lesbiska partners eller sammanboende insemineras vid allmänna sjukhus. Detta kommer vi att fortsätta med tills det blir en realitet.

6. ( Generös flyktingpolitik) Ja, en generös flyktingpolitik skall gälla alla.

7. (Varför ditt parti) Moderaterna är ett parti för individens frihet att vara sig själv och att göra sina egna val. Varje person som vill kunna fatta egna beslut i ett samhälle där valfrihet råder och mångfald är ett honnörsord skall känna sig hemma hos oss – oavsett bakgrund!

FOLKPARTIET LIBERALERNA




Lars Leijonborg
1. (Könsneutralt äktenskap)
Folkpartiet vill att frågan om vad en könsneutral äktenskapslagstiftning innebär i praktiken utreds innan vi tar ställning. Vi vill dock att sambolagarna slås ihop till en, och att vi förstärker partnerskapslagen med samma rättigheter som äktenskapsbalken innehåller, inklusive att slå ihop uppdragen som partnerskaps- och vigselförättare.

2. (Hiv lagstiftning) Ja, alla ska behandlas lika av lagen. Vissa praktiska skillnader inom t.ex. sjukvården kommer att bestå eftersom de som är smittade får helt andra livsvillkor, men de diskriminerande synsätten inom dagens smittskyddslag ska tas bort. Vi vill avskaffa de s.k. förhållningsreglerna, stärka rättssäkerheten och starkt begränsa möjligheterna till tvångsisolering med en snäv, definitiv tidsgräns.

3. (Avskaffa bastuklubbslagen) Ja, bastuklubbslagen är både ineffektiv och fördomsfull. Den ska avskaffas.

4. (FN-deklaration) Folkpartiet vill att rätt till asyl för den som förföljs på grund av kön eller sexuell läggning ska tas upp i ett tilläggsprotokoll till Genévekonventionen.

5. (Lesbisk insemination) Folkpartiet är berett att verka för att detta i första hand utreds. Det finns många familjerättsliga konsekvenser som måste kartläggas innan det kan bli aktuellt med assisterad befruktning, och den svenska lagstiftningen är inte alls förberedd för detta idag. Men en sådan utredning måste påbörjas.

6. ( Generös flyktingpolitik) Ja, folkpartiet vill föra en human och generös flyktingpolitik både i Sverige och EU. Detta inkluderar att vi själva ska ta tydlig ställning för att människor som förföljs på grund av sexuell läggning eller kön ska få asyl i Sverige, i väntan på att också EU genomför det och på en internationell konvention (se svaret på fråga 4.)

7. (Varför ditt parti) Den främsta anledningen till att homo-, bi-, och transpersoner bör rösta på folkpartiet är för att vi är det parti som starkast och tydligast driver frågor om HBT-samhällets rättigheter i både ord och handling. Trots motstånd från andra regeringspartier genomförde folkpartiet under den borgerliga regeringen 1991 – 1994 fler positiva reformer än socialdemokraterna med stöd av vänstern orkat med under åtta år därefter.

VÄNSTERPARTIET




Gudrun Schyman

1. (Könsneutralt äktenskap) Ja. För vänsterpartiet är det självklart att vi ska ha en könsneutral äktenskapslagstiftning. Vi har i många motioner i riksdagen framfört kravet att homosexuella ska kunna ingå äktenskap på samma sätt som heterosexuella.
Vi har länge ifrågasatt de rättsliga skillnaderna som finns mellan äktenskap och partnerskap, eftersom vi anser att det är sakligt omotiverat att två personer av samma kön inte kan åtnjuta samma rättigheter och skyldigheter som två personer av olika kön.

Nya familjerättsliga bestämmelserna som förhoppningsvis kan träda i kraft nästa år, innebär att samkönade par kommer att få möjlighet att utöva rättsligt föräldraskap och prövas för internationella adoptioner. De nya lagrummen förstärker argumenten till varför det inte finns någon anledning att ha två olika system, ett för heterosexuella och ett för homosexuella. Vi vill att samma regler ska gälla för vigslar på ambassader, vigselförättarnas uppdrag, anknytningskrav etc.

Sambolagstiftningen är ytterligare en lag som skiljer på människor efter sexuell läggning. Även här vill vi ha en sambolagstiftning som gäller lika för alla.

2. (Hiv lagstiftning) Absolut. Det är vänsterpartiets mål att hiv-positiva och hiv-negativa ska behandlas lika på samhällets alla områden och därmed även när det gäller ansvar för smittspridning. Vänsterpartiets grundsyn är att när det gäller smittskydd ska det inte finnas någon särlagstiftning. Det ska vara samma krav när det gäller ansvar för smittspridning oavsett vilken sjukdom det gäller.

3. (Avskaffa bastuklubbslagen) Ja. Bastuklubbslagen infördes vid hiv-epidemiens början och syftade främst till att motverka spridningen av hiv. Men bastuklubbslagen har kommit att bli en bestämmelse som enbart moraliserar över homosexuella mäns
sätt att ha sex istället för att hindra smittspridning. Även den juridiska konstruktionen av bastuklubbslagen är märklig. Det finns dessutom mycket som tyder på att den bidrar till att förhindra det förebyggande arbetet mot hiv.

4. (FN-deklaration) Ja. Vänsterpartiet verkar för att FNs deklaration om mänskliga rättigheter ska omfatta förföljelser på grund av sexuell läggning.

5. (Lesbisk insemination) Ja. Vi har mycket aktivt drivit frågan om att ge lesbiska par möjlighet att genomföra insemination på sjukhus på samma sätt som heterosexuella kvinnor. Den socialdemokratiska regeringen har dock inte bifallit våra krav med motiveringen att frågan om föräldraskapet behöver utredas ytterligare. Vi anser att frågan redan har utretts, och att det inte går att komma till en annan lösning än den som föreslogs av kommittén Barn i homosexuella familjer SOU 2001:10.

6. ( Generös flyktingpolitik) Ja. Vi kräver att de som förföljs på grund av kön eller sexuell läggning ska ges rätt till fristad i Sverige. Vi anser att ett samhälles sätt att bemöta asylsökande är ett talande mått på hur ett samhälle självt respekterar de grundläggande mänskliga rättigheterna.

7. (Varför ditt parti) Ett starkt vänsterparti är en garant för att hbt-perspektivet ska genomsyra samhällslivets alla områden. Inte minst visar den senaste mandatperioden på att vänterpartiet behövs för att flytta fram positionerna för en lagstiftning som inte diskriminerar. Men mycket återstår att göra.
En av de viktigaste frågorna som vi kommer att jobba med under den kommande mandatperioden är att fortsätta ifrågasätta den norm som utgår från den
vita heterosexuella mannen, och som präglar hela den svenska lagstiftningen. Vänsterpartiet vill inte bara i ord utan också i handling verka för att de mänskliga rättigheterna verkligen omfattar alla människor utan undantag och i alla situationer. All diskriminering ska bekämpas, varje människa ska behandlas lika av lagen.

För vänsterpartiet är det vidare självklart att alla människors kärlek ska respekteras oavsett vem man väljer att älska. Mångfald är ett viktigt begrepp för oss, liksom respekt för varje människas identitet, sexuella läggning och könstillhörighet. För detta krävs en lagstiftning som inte diskriminerar och särskiljer.

CENTERPARTIET




Maud Olofsson

1. (Könsneutralt äktenskap) Vi tycker att skillnaderna mellan partnerskap och äktenskap ska minska. Lagstiftningen ska ändras så att det är möjligt för trossamfund att viga även homosexuella par. Det ska dock vara upp till de olika trossamfunden att själva avgöra vilka de vill viga.

2. (Hiv lagstiftning) Alla har ansvar för att skydda sig själv och andra när man har sex. Alla ska omfattas av mänskliga rättigheter fast är man medveten om att man har hiv så följer ett särskilt ansvar gentemot andra. Att som hiv-positiv ha oskyddat sex är oerhört allvarligt och ska självklart vara straffbart.

3. (Avskaffa bastuklubbslagen) Ja, den ska avskaffas så snart som möjligt.

4. (FN-deklaration) Ja, det är självklart utifrån synsättet om alla människors lika rätt och värde.

5. (Lesbisk insemination) Centerpartiet har en positiv inställning till detta. Vi har valt att avvakta regeringens proposition som väntas komma under hösten. Detta för att alla juridiska detaljer ska vara väl genomarbetade så att både barnens och mammornas rättstrygghet blir garanterade.

6. ( Generös flyktingpolitik) Ja, vi har krävt detta sedan tidigare.

7. (Varför ditt parti) Centerpartiet vill släppa fram människors livskraft och få varje människa att växa. Vi vill skapa lika villkor för livskvalitet och självbestämmande i hela Sverige. Inför valet lyfter vi fram följande frågor:
· En skola som satsar på tydliga kunskapsmål, inte bara på skolplikt. Det är även nödvändigt med ökade resurser eftersom det behövs mer personal i grundskolan.
· Ett barnvänligt arbetsliv. Föräldrarna ska ha ekonomisk möjlighet att tillbringa mer tid med barnen under de år de behöver dem mest.
· En arbetsmiljö som gör att människor håller sig friska istället för att vänta i årslånga vårdköer. Vi vill införa en vårdgaranti och satsa mer på friskvård och förebyggande arbete.
· Ett företagarklimat som gör det enklare att starta och driva företag. Där högre tillväxt nås genom fler företag, ökad produktivitet och bättre innovationsklimat, vilket tillsammans ger fler jobb.
· Ett Sverige där tillväxten ökar så att vi kan skapa mer resurser till vården och omsorgen. Centerpartiet har gått i spetsen för att öka anslagen till landsting och kommuner.

SOCIALDEMOKRATISKA ARBETARPARTIET



1. (Könsneutralt äktenskap) En socialdemokratisk regering kommer att fullfölja riksdagens adoptionsbeslut och ge lesbiska rätt till assisterad befruktning vid sjukhus. Därmed ger äktenskap och partnerskap samma rättigheter och skyldigheter. Då blir det också aktuellt att diskutera om äktenskap och partnerskap formellt ska regleras i samma lag.

2. (Hiv lagstiftning) Både osmittade som smittade personer har ett ansvar för att smittspridning så långt det är möjligt undviks. En person som bär på en allvarlig smittsam sjukdom ska vara skyldig att informera en person, som hon eller han kommer i sådan kontakt med att risk för smittöverföring uppkommer.

3. (Avskaffa bastuklubbslagen) Ja, socialdemokraterna vill avskaffa förbudet mot bastuklubbar.
Förbudet motverkar en effektivt hiv-prevention och moraliserar över ett
frivilligt och ömsesidigt sexuellt beteende.

4. (FN-deklaration) Ja.

5. (Lesbisk insemination) Ja.

6. ( Generös flyktingpolitik) Ja, olika former av förföljelse ska jämställas och homosexuellas ställning i flyktingrätten och asylprocessen ska stärkas. Människor som förföljs på grund av sin sexuella läggning ska ges flyktingstatus. Den socialdemokratiska regeringen driver också detta krav i EU.

7. (Varför ditt parti) Vi socialdemokrater har sett till att Sveriges lagstiftning är en av de mest hbt-vänliga i världen. Mycket återstår dock att göra både här hemma och i utlandet. Vi vill fortsätta kampen för solidaritet och jämlikhet mellan människor, oavsett sexuell läggning eller kön.

KRISTDEMOKRATERNA



”Alf Svensson prioriterar annat och kan inte svara då han vill sätta sig in i två av frågorna mer grundligt”.
Magnus Kolsjö, pressekreterare.

Publicerad: 2002-09-06 15:51:41