Shame 2002

Pride är över. Shame tar vid. QX träffar Daniel Bergqvist, en av Shame-arrangörerna.
Varför behövs Shame?
– Shame behövs för att samhället blir mer likformat och intolerant för var dag. Genom Shame vill vi som arrangörer ge plats för den kultur, sexualitet och politik som vi är intresserade av men inte kommer fram annars.
Ni tycker att Pride är en menlös festival – varför då?
– Först och främst så skiter vi numera mest i Prajd (Daniel påpekar att det är viktigt att vi stavar så. Red.anm). De gör sin grej och vi gör våran, och vi har ingenting direkt att göra med varandra längre. Men våra privata åsikter om Prajd är att den exkluderar alla som har dåligt med pengar och/eller inte är intresserade av gammal urvattnad klichékultur. Sen verkar Prajd följa den galna amerikanska utvecklingen om att en sponsorlogga är detsamma som respekt och kamp för lika rättigheter.

Shamefestivalen har i år fyra teman – kan du berätta lite om dem och varför ni valt att fokusera på just dessa?
– Vi har valt att fokusera på några av de saker som samhället mer eller mindre har tagit avstånd från. Vi vill belysa sexarbete, gatukonst, intersexualism och droger och lyfta debatten och diskussionerna. Hur ska sexarbetarna organisera sig för att förbättra sin situation? Vem har rätt till det offentliga rummet? Varför tillåts läkarvetenskapen genomföra en västerländsk variant av könsstympning på intersexuella barn? Och vad innebär egentligen brukandet av droger?

Vad kommer att hända mer i år?
– Vi vill att Shame blir en fantastisk dag fylld av livemusik, debatter, filmvisningar, teater, snusk, konst, förläsningar, queer, kärlek, människor och fest. Mycket kretsar kring våra teman – med filmer och debatter/föreläsningar för varje ämne. Fullständigt program jobbas fram just nu, men det blir både utländska & svenska filmer och gäster. Men mycket annat inom kultur, sex och politik pressar vi också in. Bland annat kommer det queerfeministiska filmbolaget Sexy Film (som låg bakom ”Selma & Sofie”) visa nya och gamla sexiga filmer som de flesta aldrig har sett förut. Det blir till exempel världspremiär av deras nya film ”Dirty Schoolboys”. Regissören Keri Oakie kommer till festivalen direkt från San Francisco.
– Teater Salieri jobbar på att sätta upp en för Shame specialskriven föreställning. Idag är inget klart, men vi hoppas kunna visa föreställningen.
– Bland banden märks norska electrobandet X.Lover, punkrockarna Pharmacy, indiepoparna Laakso, synthpopbandet Squadrupel som senast spelade på den queerfeministiska marschen under Prajd och krautarna Pharadox.
– Under hela dagen kommer vi ha ett kafé med olika dj:s, utställningar av en massa gatukonstnärer, försäljning och info från olika verksamheter som vi vill stödja som till exempel. Vertigo förlag, Sub Dvd, Sexy Film, Bokhandeln Info och Psykedeliska Bokhandeln. På kvällen efter kl 22 blir det en stor avslutningsfest!
Datumet är ju den 14 september – men vilka tider är det som gäller och vad kostar kalaset?
– Vi öppnar 11 och stänger 01. Priset blir med största sannolikhet 80:-. Vi har ingen åldersgräns förutom på avslutningsfesten, eftersom vi då säljer alkohol och måste ha 18 år. Shame äger rum i hela Södra teatern, alltså i teatern, foajén, Kägelbanans scen och café.

Shame, 14 september
kl 11-01 på Södra teatern.

http://www.shame.nu

Källa: Hela Shame-programmet

Publicerad: 2002-09-12 16:33:22