Val 2002

Folkpartiet och centern är de borgerliga HBT-vänliga partierna, medan vänsterpartiet och miljöpartiet är pådrivande på vänsterflanken.
Socialdemokraterna brukar ofta rösta nej till reformer tillsammans med moderaterna och kristdemokraterna.

Sanningen är att det är ungefär lika många HBT-reformer som genomförts under borgerliga regeringar som under socialdemokratiska. Det var under borgerliga regeringar som åldersgränsen blev jämlik för alla, utredningen om homosexuellas situation i samhället tillsattes, sjukdomsstämpeln på homosexualitet togs bort och partnerskapslagen infördes.

Men det är viktigt var tyngdpunkten ligger inom det borgerliga blocket. Folkpartiet liberalerna har medverkat till, och oftast också tagit initiativ till, samtliga HBT-reformer i Sverige från avkriminaliseringen 1944 och fram till våra dagars adoptionsreform. Detta är frågor som vi kommer att fortsätta driva eftersom det handlar om liberala grundvärden om varje människas rätt att forma sitt eget liv.

Larsson och Stafilidis tar till det vanliga knepet att misskreditera alla borgerliga partier genom att peka på brister hos ett av dem. Ett av deras argument mot en borgerlig regering är t.ex. att moderaterna sade nej till internationella adoptioner för samkönade par. Men faktum är att även Göran Persson och majoriteten av den socialdemokratiska partistyrelsen sade nej.
Ändå passar tydligen Göran Persson som statsminister medan ingen borgerlig partiledare är tänkbar, enligt Larsson och Stafilidis.

Kampen för fortsatta HBT-reformer kommer att vara hård, mycket hård, oavsett vilken regering vi får efter valet. Skillnaderna går inte mellan blocken utan inom den. Med en borgerlig regering kommer folkpartiet liberalerna och centerpartiet att ta dusten med bromsklossarna inom kristdemokraterna. Men vem kommer att ta dusten med Göran Persson och andra bromsklossar?

Förra gången det var borgerlig regering visade folkpartiet att vi menar allvar med vårt engagemang för homo-, bi- och transrättigheter. Trots kristdemokraternas motstånd såg vi bland annat till att partnerskapslagen röstades igenom.

Nu vill vi gå vidare. Folkpartiet liberalerna har ett 25-punktsprogram med konkreta förslag för att föra homo-, bi- och transfrågorna vidare.
• Vi vill att de sista skillnaderna mellan partnerskap och äktenskap ska tas bort.
• Insemination för lesbiska och bisexuella kvinnor ska utredas färdigt.
• Fler sexualpolitiska flyktingar ska få stanna.
• Sex- och samlevnadsundervisningen måste förbättras.
• Bastuklubbslagen ska avskaffas.
• Transpersoners situation i samhället ska utredas.

Dessa frågor kommer vi att arbeta med under den kommande mandatperioden.
Om Göran Persson sitter kvar ska vi försöka förmå honom och socialdemokratin att ändra sin avvisande hållning. Då kan blocköverskridande överenskommelser i olika sakfrågor vara möjliga. Om det bildas en borgerlig regering kommer vi, tillsammans med centern, att arbeta för frågorna inom regeringen.

Ett starkt folkparti är därför bästa garantin för fortsatta HBT-reformer, oavsett vilken regering som styr Sverige.

Martin Andreasson (fp)
riksdagskandidat i Stockholms län
Bengt Held (fp)
riksdagskandidat i Malmö kommun

Publicerad: 2002-09-13 10:21:15