Festival

Årets filmfestival i Köpenhamn blir den sjuttonde i ordningen. Copenhagen Gay & Lesbian Film Festival har vid det här laget etablerat sig som en av de främsta i Europa. Som svensk kan man bara avundsjukt titta på hur väl utvecklad den danska filmfestivalen är.
Tröst för de blågula är att en av festivalens spelplatser är i Malmö. Dessutom visas filmer under CGLFFs mantel i Århus, Aalborg och självklart i Köpenhamn.

Festivalen öppnar den 18 oktober med en fest och med öppningsfilmen L.I.E. Michael Cuestas handlar om den 15-åriga Howie som umgås med prositituerade och småkriminella jämnåriga i New York. Filmen kom förra året och har utsetts till ”årets bästa” av en enig gaypress.

Redan idag har drygt 1000 biljetter sålts till de olika föreställningarna och arrangörerna varnar för att fler avisningar närmar sig utsålt. Förutom L.I.E. är det filmerna Food of Love (spansk/amerikansk, 2001), Julie Johnson (USA 2001), AKA (England 2002) och Gaudi Afternoon (England/Spanien 2000) som väckt störst intresse.

Även Köpenhamn ”drabbas” i och med festivalen av DragKing-feber. Den i Sverige numera välkända DragKing-performern Dréd kommer till PAN i Århus och uppträder live den 25 oktober.
Till CGLFF kommer två regissörer. Anika Burt, som producerat kortfilmen Begin Again deltar vid visningen av den lesbiska kortprogrammet den 19 oktober. Italienska Laura Muscardin är med den 22 oktober och presenterar sin film Giorni.

I samband med avslutningen av festivalen delar festivalens egen jury ut priser för Bästa Film, Bästa Kortfilm, och Juryns Specialpris. Dessutom kommer festivalbesökarna själva kunna utse bästa filmen under festivalen.

I Malmö visas den 19 oktober tre filmer: Julie Johnson, Guardian of the Frontier (Slovenien/Tyskland 2001) och Flleing the Night (Taiwan 2000).

http://www.cglff.dk

Källa: Läs mer om festivalen

Publicerad: 2002-10-14 12:04:05