Musik

Chaka Kahn ”I feel for you”
”Chaka Kahan är grym. Den här låten är skriven av Prince. En höjdarlåt! Inför jobbet med min nya platta lyssnade jag mycket på just Prince och Chaka Kahn. Jag älskar verkligen den här låten.”

Cindy Lauper ”Girls just wanna have fun”
”Det här är min uppväxt, jag var väl 7-8 år när den kom och jag stod och mimade framför spegeln hemma till den. Hon har grymt skön röst, jag gillar henne. Hon har skön style. Hon är galen på rätt sätt. Det är lite Di Leva över henne. Lauper är en bra artist med bra låtar!”

TLC ”Creep”
”Det finns många bra låter med TLC. Men när den här kom ut kändes det så annorlunda. De blev verkligen de coolaste tjejerna i stan. Det här är deras coolhets-peak! Senaste skivan kändes lite för uttänkt. Jag tror de kommer att klara sig utan Left Eye.”

Prince ”Sign o´times”, ”If”, ”I would die for you”
”Jag började lyssna mycket på Prince för 2-3 år sedan. Det är ju en one-man-show liksom. Jag gillar musiken, att det svänger, att han sjunger som en gud. Det är svart, det är tungt och hårt men det är också så naket. Han vågar gå i högklackat och han sminkar sig – det är inga svarta män som gör det förutom en del homosexuella. Men Prince gör det, han vågar blotta sig. Han sjunger falskt ibland med flit och allt är så teatraliskt. Det är så bra!! Men tyvärr tror jag hans storhetstid har varit.”

SOS band ”Just be good to me”
”Det är en grupp med Terry Lewis och Jimmy Jam som bl.a producerade Janet Jackson. De var med i Prince gamla band, The Times. Sen bildade de SOS Band på 70-, 80-talet – och det är skitbra!”

Dolly Parton ”Jolene”
”Dolly är grym, hon har så jäkla mycket soul. Texterna i Jolene och Just be good to me påminner om varandra.”

Tracy Chapman ”Talkin ´bout the revolution”
”Hela hennes debutplatta är suverän. Men om jag måste välja en låt blir det den här. Jag har inte lyssnat så mycket på hennes senaste plattor. Jag har dem, men jag har inte riktigt fastnat för dom. Jag tror att hennes första platta var en sån där ”once in a life time”-platta ungefär som ”Sign o´times” var för Prince.”

Bob Marley ”Is this love”
”En hjärlig låt som man blir glad av. Många tycker att Bob bara är en reggae-kung, men för mig är han en av de största popartisterna som funnits.”

The Police ”Walking on the moon”
”Mina föräldrar spelade mycket The Police när jag var liten. Och jag gillar den här och det var först när jag blev äldre som jag förstod att den handlar om att bli kär.”

Peter Gabriel ”Shock the monkey”
”Det här är bara minnen! Jag hade en relation till den här låten när jag var liten. Jag kom ihåg att jag frågade pappa om texten ”Vaddå apan?”. Det gjorde stort intryck på mig att han hade skrivet en låt som hette ”Chocka apan”. Men jag tyckte det var coolt.”

Talking heads ”Burning down the house”
”Det är en av de svängigaste låtarna jag vet! Alla de här tre senaste låtarna är väldigt mycket barndom för mig!”

Cindy Lauper ”True colours”
”Jag gillar låtar där man gör sig själv sårbar, det är då musik blir riktigt bra!”

Madonna ”Like a prayer”
”Jag lyssnade mycket på Madonna när jag var liten. Nu är någon som har gjort en cover på den här låten och jag tycker den är helt är fruktansvärd!”

Okej Robyn, när och var lyssnar du helst på musik?
– Musik är bäst att lyssna på när man är själv. I hörlurar. Helst på ett plan. När jag gör mina låtar tänker jag att den som lyssnar på dem ska lyssna på låtarna på det här sättet.

Lyssnar du på hela album eller hoppar du mellan låtarna?
– Nej, jag lyssnar helst på hela album. Men är det bara 2-3 låtar som är bra så lyssnar jag enbart på dem. Men hemma hos mig är det bara album som är bra från början till slut som ligger framme vid stereon.

Brukar du spela in blandband?
– När jag var liten var jag blandbandsdrottningen. Gud vad jag spelade in band till mina kompisar. Jag älskade det. En gång i veckan liksom. Men nu har jag inte tid längre.

Robyns singel ”Keep this fire burning” finns ute nu. Albumet ”Don´t stop the music” kommer ut senare i höst

Publicerad: 2002-10-20 10:00:00