Pride 2002

WKb0ro håller i veckan Regnbågsdagarna. QX.se ringde upp en av de engagerade i ”Regnbågsgruppen” Björn Johansson.
– Vi vet inte riktigt hur länge det pågått, berättar han men säger att det rör sig om 10-12 år som festivalen hållits.
– De senaste fem åren har dock namnet varit Regnbågsdagarna.
Örebro har gaykamps-anor. Det var här som den legendariska klubben Gay Power fanns på 70-talet, en klubb som polisanmälde skolöverstyrelsen för fördomar och hade party varje fredag och lördag.
– Det här är en förlängning av Gay Power klubb, kan man säga, menar Björn Johansson.
Festivalen börjar på onsdag med caféöppet och på kvällen blir det invigning på klubblokalen Orlando med landshövding Gerd Engman och RFSLs ordförande Sören Andersson. Sedan följer kill- och tjejpubar, diskussioner, teater och föredrag, regnbågsmässa och film. Och så den stora festen på lördag.
– Urpremiären för FishBags nya pjäs skall man inte missa, tipsar Björn Johansson.
– Och självklart är festen en stor höjdpunkt. Fashion Pack har inte uppträtt i Örebro på ett tag, så det skall bli spännande.
Björn berättar att Farmen-Qristina skall stå i baren och att Nanne Grönvall står på scenen på Frimis.
– Det är roligt med föreläsningarna, tipsar Björn vidare. Jag själv är väldigt intresserad av genusfrågforna – så jag ser fram emot föredraget med Tiina Rosenberg.
– Det bästa är att det är en stor variation i programmet. Lokalt i Örebro har vi jobbat på att sprida budskapet till fler än ”bara gaykretsen”. Jag hoppas att det kan komma lite personer som inte är homo- bi eller transpersoner, utan bara ”vanliga hederliga svenssons”.
Festivalen pågår till söndag. Köper du en DogTag så kan du besöka Orlando och delta i andra aktiviteter under Regnbågsdagarna – DogTag innebär tre månaders medlemskap i föreningen.

http://www.qx.se/guide

Källa: Programmet på QX.se

Publicerad: 2002-10-21 20:01:55