Homohat

I lördags misshandlades två personer utanför lokalen [da klab] på Pålsgatan i Helsingborg. Lokalen var tidigare RFSLs egen, men föreningen hyr numera in sig för sina fester. Ett gäng på ca 15 nynazister kom enligt Helsingborgs Dagblad i bråk med vänsteraktivister utanför lokalen. Ingen har gripits för incidenten.
RFSLs ordförande Tommy Ek säger till Helsingborgs Dagblad att hoten mot föreningen och lokalen ökat den senaste tiden.
Misshandeln och förnyade hot på nynazistiska hemsidor gör att föreningen valt att ställa in helgens killfest. Onsdagens pub ställdes också in på grund av personalbrist.
I ett meddelande från arrangören av Escapade-festen i helgen, Nicklas Nilsson, sägs att bristen på polisskydd är orsaken till att man inte vill hålla öppet.
– Det förvånar mig, det var inte idén, kommenterar närpolisen Klas Johansson.
I informationen från RFSLs festarrangör står det:
Efter att ha varit i kontakt med polisen så har det framkommit att de inte har några resurser att avsätta till bevakning av lokalen och dess närområde. Detta gör att vi i detta läget inte kan garantera våra gästers säkerhet på väg till eller från klubben. Våra larmanordningar och säkerhetskrav är anpassade till de som befinner sig inne i lokalen. Även om vi skulle trycka på överfallslarmet så kan det ta en stund innan någon patrull hinner fram och på den tiden kan mycket hinna hända.
Klas Johansson berättar för QX.se att man har ett löpande samarbete med RFSL och att man så sent som igår diskuterade säkerheten.
– Vår nisch är dock inte affärsbevakning, förklarar Klas Johansson. Vi kan inte stå till tjänst med väktarbevakning. Men att vi inte har en fast bevakning betyder inte att vi agerar på annat sätt.
Klas Johansson vill dock inte tala med QX.se om vad man kommit överens om för skydd med RFSL-föreningen. Ett skydd som festarrangörerna inte ansett vara tillräckligt.
– Vi är väldigt intresserade av ett samarbete med RFSL och liknande organisationer och vi ser det som hänt som allvarligt.

Till Helsingborgs Dagblad säger föreningens ordförande Tommy Ek att man skal göra allt för att fortsätta verksamheten som vanligt.
RFSL har tidigare varit utsatta för nynazistiska grupper i Helsingborgstrakten. Medlemmar i föreningen har utsatts för dödshot.
Den nynazistiska gruppen uppmanar på sin hemsida sina medlemmar att protestera mot Decadents fetischfest i allhelgonahelgen. Till Helsingborgs Dagblad säger Tommy Ek att man trots hoten kommer att genomföra de festerna.

Publicerad: 2002-10-24 13:29:56