Men homoadotionerna är inte avvisade för gott; överhuset kan endast försena lagförslag från det demokratiskt valda underhuset, inte definitivt sänka dem. Därför lär frågan bli aktuell igen i vår.
Debatten i överhuset var het. Labourledamoten Lord Ali – som är öppet homosexuell – sa att han själv skulle fundera på att adoptera om han kunde göra det tillsammans med sin partner:
– Vad jag inte kan förstå är att det skulle vara bättre för barn att växa upp på institutioner eller hos fosterföräldrar, än i ett hem fyllt av kärlek och omtanke. Argumentet bet dock inte på överhusets majoritet. Biskopen av Winchester (flera anglikanska biskopar sitter i överhuset) hävdade till exempel att förslaget skulle underminera familjen, vilket vore som att förstöra ett välfungerande ekosystem.
Kampanjen mot homoadoptioner har letts av Baronessan O´Cathain:
– Jag struntar i social ingenjörskonst eller vad som är politisk korrekt, det handlar om barn utan egna röster.
Själv är baronessan mest känd för att orsakat en opinionsstorm, då hon som chef för Barbican Centre i London, hävdade att det var olämpligt att kvinnor klädde sig i byxor.
Överhusets beslut väckte ilska kommentarer i flera brittiska tidningar. ”The Independent” argumenterar i en välskriven huvudledare under rubriken ”Adoptioner skall handla om barns rättigheter – inte om vuxnas” för att låta homopar prövas. Att inte göra så – och därmed tvinga några av de runt 5000 barn som finns i fosterhem eller på institutioner att stanna där – vore ett svek. Och lika dumt som att på förhand döma ut tänkbara adoptivföräldrar för att de skulle vara för tjocka eller för rika. Vänstersinnade ”The Guardian” skrev föraktfull om ” de gamla Torydinosarierna i House of Lords” och skandaltidningen ”News of the World”, som i vanliga fall gärna vältrar sig i negativt homoskvaller, dömde ut hela överhuset som reaktionärt.

Från Storbritannien rapporteras dock samtidigt en postiv homonyhet. Porslinsstaden Stoke-on-Trent i mellersta England fick en öppet homosexuell, oberoende borgmästare, när den nya formen för direktvalda kommunledningar prövades för första gången.

http://www.theasianoutlook.com/lordali.htm

Källa: Läs mer om Lord Ali

Publicerad: 2002-10-25 09:44:41