– Lagändringarna innebär att endast barnets bästa ska vara avgörande för när en adoption ska ske, inte föräldrarnas sexuella läggning. Ingen har automatisk rätt till adoption, men homosexuella får nu rätten att bli prövade som adoptivföräldrar. Även i fortsättningen ska alltså varje adoptionsansökan prövas individuellt, säger justitieminister Thomas Bodström.
Det var i torsdags som regerinegn antog de lagar som är nödvändiga för att partnerskapsregistrerade par skall kunna ansöka om adoption.

Lagändringarna gör det möjligt för två registrerade partner att gemensamt prövas som adoptivföräldrar. Det innebär att två partner gemensamt kan adoptera ett barn och att en partner kan adoptera den andra partnerns barn. Lagändringarna gör det också möjligt att utse registrerade partner och homosexuella sambor att som särskilt förordnade vårdnadshavare gemensamt ha vårdnaden om ett barn.

Den 13 juni beslutade regeringen att utfärda lagändringarna om homosexuella och barn som riksdagen beslutade den 5 juni. Den 3 juli sa regeringen upp 1967 års europeiska konvention om adoption av barn. Uppsägningen blev gällande sex månader därefter.

http://www.regeringen.se

Källa: Pressmeddelande Justitiedepartementet.

Publicerad: 2002-10-27 15:41:32