Gay Games VI, Sydney 2002

Mottot som gäller är ”ditt personligt bästa”. I 8 dagar kommer 13 000 att tävla i 31 olika sporter på 36 olika arenor för att komma åt de 4 700 medaljerna som delas ut. Aussie Stadium fylldes i lördags med 38 000 åskådare för att bevittna den storslagna, påkostade och välkoordinerade öppningsceremonin.
I en färgfylld mix av dans, teater och sång från dåtid till nutid berättades ”a grand gay story”. Kd Lang och Jimmy Sommerville tillsammans med flera av Australiens kända sångare, skådespelare och andra tv-personligheter fanns också representerat.
Som alltid vid officiella invigningar skall många personer hålla tal och den som fick stående ovationer var den mycket framstående och kända öppet homosexuelle domaren Michael Kirby som höll ett starkt och inspirerande tal. I sitt tal hyllade han personer som banat väg för oss andra – Oscar Wilde, Greg Louganis och rugbyspelaren Mark Bingham som skulle varit med i Sydney, men som omkom i den tragiska olyckan den 11 september. Hans och andra medpassagerares insatser gjorde att Uniteds flight 93 störtade i Pennsylvania istället för att användas som en projektil för terrorister.

Vid Team Swedens intåg på arenan med den svenska fanan jublade det svenska supporterteamet, och många med dem, från läktaren.

QX finns på plats vid GayGames och återkommer med fler rapporter från landet ”down under”.




Svenska supporters vid invigningen




Karin Lundberg och Malin Backström (dans)




Inför invigningen supportrar med cyklisten Flavio Silva (mitten) och Barbro Wiktorsson (t.h), bordtennis.




Finalvulkan vid invigningsceremonin

Team Sweden-mottagning i Sydney




Sara Stenholm (tennis) med Hans Lindvall (simning)




Robin Johansson (simhopp)




Mats Grindal och Christian Chinagel (bägge simning)




Lars Afrell (bordtennis) och Håkan Bylund (simning)




(t.v) Christian Brown (friidrott)

Publicerad: 2002-11-04 15:36:59