Partnerskap

Den färöiska regeringen strider om huruvida man skall införa hela den danska familjelagstiftningen i landet. Gör man det kommer partnerskapslagen som följd även att gälla på Färöarna.
Landet är ett självstyrande del av Danmark som, till skillnad från Grönland, hittills vägrat låta samkönade par ingå partnerskap.

I den engelskspråkiga tidningen The Copenhagen Post, rapporetrades den 24 oktober, att striden om partnerskapet ny vållar regeringskris i landet.
Høgni Hoydal,(Tjó veldisflokkurin( Tjf.)), vice Lagman och justitieminister liksom ansvarig för det nordiska samarbetet anser att Färöarna nu måste följa sina nordiska syskonländer.
– Vi kan inte bara exportera våra problem till Danmark, säger han i tidningen Socialurin. Vi måste ta upp även känsliga frågor på Färöarna.




Jógvan á Lakjuni
Mot sig har han läraren och lagtingmedlemmen, Jógvan á Lakjuni (Folkepartiet (Ff)) som inte skräder på orden.
– Först och främst är det ett brott mot naturen för homosexuella att ingå registrerat partnerskap.. Det är helt enkelt för mycket att samhället skall ge två personer av samma kön lika rättigheter med gifta par.

Homofrågan har en gång tidigare splittrat den färöiska regeringen. 1988 planerades att införa en antidiskrimineringslag där även sexuell orientering skulle omfattas. Detta skapade sådan oro att den dåvarande fyrpartikoalitionen splittrades och regeringen föll.

http://cphpost.periskop.dk/default.asp?id=25511

Publicerad: 2002-11-04 16:43:09