Magnus Carlsson lämnar över…

Sedan dokusåpan Fame Factory på TV3 startade i höstas har det viskats och skvallrats om att en av deltagarna, Mathias Holmgren, var en stark kandidat att ta över rollen som sångare i Barbados efter Magnus Carlsson. Och nu är det klart. Mattias fick meddelandet av gruppens andra medlemmar som hämtade upp Mathias på Fame Factory-skolan och välkomnade honom till bandet.
– Det känns jätteroligt, säger Mathias när QX ringer upp honom. Men det är klart att det känns lite nervöst, det är ju en stor grej och jag har nog inte fattat det än. Men diskussionerna har ju pågått en tid och jag har hela tiden sagt att jag tycker det skulle vara fantastiskt om jag fick chansen.
Hur tror du att du kommer att bli mottagen av svenska folket och Barbados-fansen?
– Det är klart att många kommer att vara kritiska till en början och granska mig och jämföra mig med Magnus. Men jag kan ju inte göra annat än att sjunga låtarna på mitt sätt och vara mig själv.
När fick du reda på det?
– Peter i bandet ringde och berättade det för mig. Det är ju så himla schyssta killar i bandet, det var det som fick mig att tacka ja. TV gjorde en grej av det till ett av programmen i Fame Factory där killarna hämtar upp mig i Barbados turnébuss och jag fick chans att prata med dem och fira lite.




Känns det läskigt att ta över efter Magnus?
– Ja, självklart. Barbados är ju inte vilket band som helst. Och Magnus är ju otroligt populär. Men det är ju inget ovanligt att dansband byter ut medlemmar då och så. Se bara på Vikingarna, Wisex och så. Jag har bara träffat Magnus två korta stunder tidigare, men jag har inte pratat med honom efter att det blev klart att jag ska ta över efter honom. Jag hoppas han tycker att jag är ett bra val.
Är du hårdhudad och tror att du kommer att kunna ta kritiken från en del belackare?
– Ja, det tror jag. Jag är ju 28 år och jag kan märka på skolan att vi som är lite äldre och lugnare har lättare att ta kritik. Dessutom har jag kämpat så länge med min karriär så jag är bara tacksam och kan ta allting på ett ödmjukt sätt.
Vem var den första du ringde och berättade att du skulle bli ny sångare i Barbados?
– Jag sms:ade mina närmaste vänner som vetat om att det var på gång.
Barbados ska tydligen ha en bög som sångare…
– Ja, det verkar så…(skrattar). Killarna i bandet frågade mig om jag var bög – så nu vet de det. Men det spelar ju ingen roll för dem, de är ju vana… (skrattar). Vi har inte pratat så mycket om det, det är ju inte därför jag fick jobbet. Jag fick det för att jag är bra. Inte för att jag är en ny Magnus.
Vilken är din favoritlåt med Barbados?
– Jag har två, ”Världen utanför” och ”Kom hem”. Det är fantastiskt bra låtar, annars har jag inte lyssnat så mycket på dem. Men nu har jag fått alla skivor och ska lyssna igenom dem och försöka lära mig låtarna.
Men att sjunga en del Bobbers- och Jerry Williams-låtar som Barbados gör – är det verkligen din grej?
– Jag går in i rollen med stort hjärta och ska försöka göra det så bra jag kan. Jag går ju in i en roll, lite som musikalartister får göra när de sjunger låtar som de annars kanske inte skulle sjunga. Jag får väl sjunga om ”Mariann”, ”Rosalita” och alla andra flickor med glimten i ögat!
När kommer ditt första officiella Barbados-framträdande att bli av?
– Första spelaningen med Barbados blir i januari på en musikmässa för branschfolk, bokare och arrangörer.
Blir det Melodifestivalen också?
– Det hoppas jag verkligen! Det är väl en av de saker vi pratat om. Vi hoppas få med en bra festivallåt . Det skulle bli den riktiga presentationen för svenska folket, det som behövs är ju att vi får en ny hit med nya Barbados…. Sen får man väl hoppas att det går bra, med tanke på att Barbados kommit tvåa några gånger skulle det ju se illa ut att komma sämre, så vi siktar väl på att komma etta…(skrattar)
Ditt liv har verkligen förändrats på bara några månader i och med Fame Factory.
– Ja, jag fattar det inte! Så sent som i början av sommaren satt jag och min tjejkompis och var lite bittra över musikbranschen och att vi aldrig lyckades komma någon vart. Jag minns att jag sade att ”Det här med Fame Factory är sista grejen, sedan lägger jag av om det inte funkar”.
– ”It´s a dream come true” som Celine sjunger (Skrattar)
Imorgon kväll ska du uppträda i veckofinalen av Fame Factory, tror du folk kommer sitta och tänka ”hmm, är det han som ska ta över efter Magnus, hmmm…undrar hur det ska gå?!”
– Ja, det är jag övertygad om. Men jag uppträder med en jättebra låt som heter ”Något som kan hända” som bland andra är skriven av Jörgen Elofsson, så det känns helt okej. Den kommer att släppas som singel i nästa vecka.
– När vår sångpedagog Monica Einarsson hade sett mitt framträdande (morgondagens avsnitt spelades in för tre veckor sedan. Red.anm.) sade hon: ”Jag förstår om de kanske varit lite tveksamma om du skulle bli den nya sångaren i Barbados eller inte, men när jag såg ditt uppträdande insåg jag att det inte finns någon annan än du som kan ta över efter Magnus, du var otroligt bra!”.
– Och det kändes ju jätteskönt att höra.
Jag vet att du varit hemma i Stockholm ett par dagar – hur har det varit?!
– Det har varit skönt! Vi har ju gjort en del skivsigneringar och så, men jag har kunnat koppla bort Fame Factory rätt bra. Och det är inte så mycket folk som känner igen mig på stan. Det är värre för Patrik som bor i lilla Borås och för Fernando i Halmstad. De kan knappt röra sig på stan. Folk är som tokiga där. Men jag fick skriva en autograf på Tip Top i lördags.
Okej, Mathias, vem tror du vinner Fame Factory den 7 december om du inte får säga dig själv?
– Då vinner Patrik… Alla älskar honom. Både juryn och publiken. Du ska se beundrarbreven som han får. Det är säckar med post! Där ligger man i lä.

Vad Magnus Carlsson ska göra nu är inte klart, men det ryktas dels om en soloplatta men det har även skvallrats om att han ska bli den fjärde medlemmen i Alcazar där hans pojkvän Andreas Lundstedt redan finns med…
Läs Magnus avskedsbrev på Barbados egen hemsida

Publicerad: 2002-11-08 10:41:54