Jul-CD

– Är det så? undrar Peter lite blygsamt. Ja, de kanske känner att jag brinner för det jag gör. Det är så svårt att själv försöka analysera sånt, det låter lite smörigt. Men jag är otroligt glad att att folk gillar det jag gör.
– Jag försöker inte att återupprepa mig. Jag menar, efter att jag spelade in ”Personliga val” så hade det ju varit så lätt att göra en uppföljare till den. Men det skulle kännas fel. Jag ville prova på nya grejer. Jag har på senare tid lärt mig att leva i nuet och njuta av vad som händer, jag är lite av en sökare.
Du har just släppt en julskiva, tycker du inte att det går inflation i artister som ska spela in julskivor?
– Jo, jag kände precis likadant. Näe, nu kommer folk säga ”Amen, ska han också släppa en julskiva nu?”. Men det var inte riktigt meningen att det skulle bli en julskiva från början. Jag ville jobba med Lars Halapi som jobbat med Sophie Zelmanis album. Och så började vi prata om julen och julskivor och vi hade samma åsikter om hur en julplatta skulle låta. Jag tycker mer att det är en stämningsplatta i vintertid, där julen ingår.

Albumet heter ”Jag kommer hem till jul”, har du varit bortrest tidigare?
– Ja, två år i rad har jag firat jul i London. För två år sedan firade jag med några svenska killar som också var i London. Vi köpte lax och sill och sånt på taxfree och hade jättemysigt. Så skulle vi göra likadant förra året, men då satt de fast i trafiken så jag fick sitta själv. Det var lite jobbigt. Jag minns att laxen jag köpte var rutten och att jag satt och tittade på en Elton John– dokumentär på TV och kände att livet var pest. Alla minnen från tidigare jular kommer alltid tillbaka. Jag hade en relation som tog slut vid jul för ett par år sedan och vid jul kommer ju alla minnen tillbaka igen. På plattan finns det en låt som heter ”Viskar en bön” till vilken Mauro Scocco skrivit texten och den handlar lite om hur det känns att tillbringa julen helt själv.
– Men i år ska jag fira med min familj här hemma. Min bror har precis fått en dotter så det ska bli jättekul.
Vilka julskivor lyssnar du själv helst på?
– Jag lyssnar inte så mycket på julskivor faktiskt, men jag gillar Family fours julskiva som Anders Burman producerade sen finns det två underbara skivor som heter ”Christmas Cocktails” 1 och 2. Det är jullåtar i lite jazzigare versioner, lite hollywoodstråkar och så. De passar perfekt om om man ska ha en julcocktail.

När ska man lyssna på julskivor egentligen, när man klär granen, när man bakar pepperkakor, när man julmyser med sin kille hemma?
– Jag vet inte riktigt, men när man fixar och donar inför julen kan det ju vara skönt att spela något i bakgrunden. Men helst ska man väl krypa upp i soffan med glögg och bara lyssna och försöka leva sig in i låtarna!
Eva Dahlgren är med på en av låtarna och sjunger duett med dig?
– Ja, jag frågade henne om hon ville sjunga en Bob Dylan låt med mig som Tomas Andersson Wij skrivit en svenskt text till. Det ville hon och det känns jättekul och det blev väldigt bra.
Gissar att du spelade in skivan för ett bra tag sedan, hur kommer man i julstämning mitt i sommaren? Måste vara svårt att känna lite bjällerklang när det är varmt och soligt ute?
– Ja, vi var på Rommarö och det var 30 grader varmt ute. Vi började skratta när vi stod där och sjöng jullåtar, men vi tände ljus och försökte komma i stämning. Sen hoppade vi ut och tog ett bad mellan låtarna…

Du ska ut på julturné i december, hur trött kommer du vara på julen när det väl är julafton…?
– Amen förstår du, jag kommer ju somna i julgröten. Men jag tycker det ska bli så kul så det ska nog inte vara några problem…
Är det jobbigt att köpa julkappar på stan när man är kändis och folk tittar och tänker ”aha, Peter ska köpa en bakmaskin till mamsen”…
– Jag har aldrig tänkt så, men nu när du säger det… Jag får väl be att få det inslaget snabbt (skrattar). Men jag brukar inte tänka på såna saker. Jag är ju väldigt vanlig, jag åker tunnelbana och tänker inte så mycket på att folk känner igen mig.
Har du skivit önskelista än?
– Nej, vi slutade med julklappar när jag var 15 år. Vi ger varandra chokladaskar typ. Jag vet inte hur många Alladin-askar vi brukar ha hemma över julen. Och allt man äter är den där trillingnöten…

Okej, men om du skulle skriva en önskelista idag, vad står i så fall överst på den?
– En språkkurs i spanska tror jag. Jag vill verkligen lära mig ett språk till. Spanska eller franska. Min mamma och pappa bodde i Spanien ett tag, jag tror till och med att jag är gjord där…(skrattar)

http://www.qx.se/info

Källa: Här hittar du QX

Publicerad: 2002-11-23 16:07:08