Homorörelsen

Vid Landsforeningen for Bøsser og Lesbiskes (LBLs) årsmöte i helgen blev Dansk Folkepartis Louise Frevert invald i förbundsstyrelsen. Och hon gick rätt in på posten som vice ordförande.
Han valdes in med endast en handfull rösters övervikt mot motkandidaten, Lone Bruun.
Föreningens stadgar kräver en lika fördelning mellan kvinnor och män och mellan olika delar av Danmark. Då kvinnokvoten inte var fylld passade Frevert på att dagen innan sista anmälningsdag anmäla sitt intresse.
Stadgarna i föreningen säger att man måste anmäla sig senast 1 oktober för att få vara valbar vid årsmötet.
LBL är den danska motsvarigheten till RFSL och är Nordens äldsta gayrörelse. Föreningen har haft problem med att få kvinnor att ställa upp i förbundsstyrelsen och den 49-årige Frevert anslöt sig då som medlem och ställde upp i valet.
I en stor intervju i LBLs tidning Pan Bladet förklarar Frevert sitt engagemang.
– Genom att ställa upp vill jag visa att man inte måste vara vänsterorienterad för att man är homosexuell, säger hon.
Sin homopolitiska profil formulerar hon genom att tona ner just homopolitiken.
– Det finns ju inte mycket mer att kämpa för. Nu har man ju fått registrerat partnerskap. Homosexuella har fått mycket bra villkor. Och det är ingen kvalifikation i sig att vara homosexuell eller rödhårig. Därför ska man inte på något sätt ha positiv särbehandling.
Genom sin plats i Folketinget hoppas hon kunna ge LBL direkt tillgång till det politiska systemet. Fram till valet i helgen har dock kontakterna mellan just Dansk Folkeparti och gayrörelsen varit lätt kyliga. I intervjun anser hon även att man skall hjälpa homosexuella med annan etnisk bakgrund att kunna leva öppet.
– Jag vet inte hur man skall göra det, säger hon och berättar att stenkastningen mot Mermaid Pride-paraden 2001 bekräftade hennes fördomar om ”hur intoleranta muslimerna är”.
Målet med hennes engagemang i LBL beskriver hon:
– LBL är allt för sura och tvära idag och det skall förändras.
Frevert är även motståndare till att låta homosexuella prövas som adoptivföräldrar.
Det oroar de aktivister som QX.se pratat med.
– Hennes politiska erfarenhet som folketingsledamot gör att media säkert kommer tala med henne som LBLs representant, före vår ordförande Peter Andersen och då blir man oroad när hon nu inte står för förbundets politik.

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=1560

Källa: Läs tidigare artiklar

Publicerad: 2002-11-25 14:51:50