Politik

Homosexuella socilademokraters vice ordförande Bengt-Urban Fransson blev i måndags vald till nytt kommunalråd i Arjeplog. Därmed fick socialdemokraterna posten för första gången på 11 år.
Striden om vem som skall leda kommunen har pågått i en månad, och Fransson tog makten genom en valteknisk samverkan med centern och Arjeplog fria demokrater.
Bengt-Urban Fransson har tidigare varit gruppledare i fullmäktige men lämnade alla politiska uppdrag i somras för att bli skolchef i kommunen. Men när partiet frågade om han inte kunde komma tillbaka som kommunalråd tackade han ja direkt.
– Politiken är som ett gift för mig, kommenterar Fransson i ett pressmeddelande till gaymedia.
– När jag fick frågan insåg jag hur mycket jag hunnit sakna politiken under den korta tid jag inte arbetat politiskt. Sedan kändes det oerhört spännande att leda en koalition med Centern och AFD. Jag hoppas att jag som öppet homosexuell politiker kan få fler att våga leva öppna i Norrland.

Till Piteå Tidning säger en lätt irriterad motståndare, nuvarande kommunalrådet Albert Lestander (v):
– Bengt-Urban säger i sin deklaration att han ska göra sitt bästa för att vara öppen. Jag ger inte mycket för den deklarationen då han inte ens kunde deklarera hur hans kartell nominerat till ordförandeposterna.

Fransson tar över posten vid årsskiftet.

http://www.pitea-tidningen.se/index.php?artikel=51975&ort=1&PHPSESSID=e2ffc7ec11a535ed80c320fe996479b8

Källa: Läs mer om striden i Arjeplog

Publicerad: 2002-11-27 17:31:38