World Aids Day

Några volontärer från Noaks Ark bland annat går omkring och säljer facklor. Årets tema är ”Lev och Låt leva” och arrangemanget är en påminnelse om att hiv och aids fortfarande utgör ett hot mot människor världen över. Och det hålls för att minnas de som avlidit i aids. Men de handlar i lika hög grad om solidaritet med dem som lever med hiv och aids: Lev och låt leva! När man hör de flesta talare prata om siffror hit och siffror dit är det enkelt att glömma bort att det handlar om individer.
Eller ”universum” som Rikard Wolff kallar det. Han ställer sig på scenen och berättar om en man som han levde med innan han gick bort i aids på 80-talet.
Ordföranden i RFHP (Riksförbundet för HIV-positiva) berättar hur det är för hiv-positiva i Sverige. Hur folk bara ser en sjukdom istället för en person av kött och blod.
Biskop Caroline Krook berättar bland annat om en grupp vandrare som går vilse i en kraftig snöstorm. När de utmattade svimmar i en grotta på varandra så är det deras kroppsvärme som håller dem vid liv.
Sofia Eriksson är konferencier och lyckas till slut tända ett ljus. Sen är det dags för ljusmarschen.
Ett par hundra tänder gemensamt sina facklor. Bland dem går bland annat riksdagsman Tasso Stafilidis (v) och artisten Maasen från Backroom Matches. Utmed paradvägen står decemberfrusna åskådare. Ett ungt straight par utanför Rigoletto ansluter sig utan att tveka till ljusmarschen, för att visa solidaritet med dem som lever och dött i aids och hiv.

Publicerad: 2002-12-02 10:41:12