Musik

Världens största kvinliga stjärna gör comeback. Men 150 miljoner sålda album är Mariah Carey större än såväl Madonna som Whitney Houston. Men det hindrade ändå inte skivbolaget Virgin Music att sparka henne förra året. Som vi kommer ihåg drabbades Mariah Carey av ett flertal mystiska psykbryt och lades akut in på sjukhus. Men nu har hon repat sig och med nytt skivbolag i ryggen är hon aktuell med nya albumet ”Charmbracelet”. Reportern Stellan Nilsson träffade Mariah Carey i London. Och vad han undrade var självklart: vad var det egentligen som hände förra året? Vad av alla ryktena är egentligen sant?
– Förra året jobbade jag 23 timmar om dygnet, jag var utmattad, jag tog inte hand om mig själv, jag sa aldrig nej för jag ville inte göra mina fans besvikna, jag fick inget stöd från skivbolaget… Så jag arbetade ut mig helt enkelt. Ingen person kan leva ett sånt liv, ingen. Och sen började alla rykten: hon försökte ta sitt liv, hon gjorde än det ena än det andra.
Försökte du att begå självmord?
– Nej. Jag är absolut inte sån. Jag är en mycket livsälskande person. Se till exempel på sångerna jag skrivit: Make It Happen, Hero, Anytime You Need a Friend, de handlar alla om att inspirera folk att ta sig ur problem. Jag blev upprörd för att mina fans skulle tro att jag sjunger om en sak och sedan försöker ta mitt eget liv. Alla skrev om mig, till och med folk som aldrig skrivit om mig tidigare. Om jag till exempel skojade till det och skämtade så fick det alldeles för stora proportioner och folk skrev att jag betedde mig sinnessjukt.
Men du åkte till sjukhus?
– Ja. Så här var det: jag skulle spela in en video, jag var fullständigt utmattad, jag hade jobbat oavbrutet i två månader utan sömn… Och det spelar ingen roll vem du är, ingen kan göra det, ingen på hela jorden kan gör det. Jag är en människa men ingen behandlade mig som en människa. Och ärligt talat, jag tog inte hand om mig själv heller. Min mamma blev orolig för jag kollapsade helt enkelt hemma i hennes hus. Hon är van att se mig på strålande humör med presenter och paket för att göra henne glad och nu kom jag helt utmattad. Så hon blev livrädd och ringde 911 och jag tänkte att det var bäst att åka till sjukhuset för jag kunde inte röra mig och jag tänkte också att om jag åker så förstår folk att det är allvar. Men folk hittade på så många rykten. Det är så det funkar, det är det som säljer tidningar och ger många tittare till tv.

Men du bröt alltså ihop på riktigt?
– Jag bröt framför allt ihop fysiskt, så ja, det gjorde jag. Jag vill poängtera att det var ett fysiskt sammanbrott som också blev känslomässigt. Inte ett ”nervöst sammanbrott” som folk ville få det till.
Skulle du säga att du fick sparken från skivbolaget?
– Nej. Jag ville inte jobba med dem heller. De ville hålla på och ändra på en massa saker så jag är riktigt glad att jag lämnade dem, att det blev som det blev… det är en välsignelse.
Vad många inte vet är att du skriver din egen musik. Hur går det till?
– Det varierar mycket. När det gäller tex Through the rain kom refrängen till mig samtidigt som delar av texten. Oftast brukar det vara så för mig att melodin kommer först
Skriver du hemma eller reser du iväg nånstans?
– Båda delarna. Jag kan göra det här!
Ok, kom igen då!
– Om jag inte hade varit på Halloween-fest igår hade jag gjort det. Ha ha! Det var alldeles för rökigt där… Om jag jobbar med en pianist sjunger jag melodierna som kommer till mig och så jobbar vi utifrån det. Om det är nån hiphop-sång går jag gärna till studion där de gör beatsen och föreslår olika ackord eller vad det kan vara och skriver melodin efter det.

Och nu är du ute och lanserar nya albumet.
– Jag åker runt till en massa olika länder och berättar om skivan så att folk ska veta att det är nåt nytt på gång.
Är du rädd att reportrarna mer ska fokusera på det som hände förra året med sammanbrottet än på nya albumet?
– Reportrarna kommer säker att fokusera på det. Jag kan inte kontrollera vad folk skriver och säger. Det har jag lärt mig. De har hittat på så många rykten om mig nu, de säger till och med att jag inte går på mattor och att jag inte heller går på gräs… hur existerar jag? Var går jag?? Ha ha, flyger jag?
Bryr du dig om såna där rykten?
– Hur skulle jag kunna bry mig? Vid det här laget har de hittat på allt, det finns inget mer som de kan säga som gör mig ledsen längre. Fortsätt prata bara, för det gör inte mig nåt, det får mig att skratta faktiskt! Patti LaBelle sa till mig: ”Jag hoppas att de börjar hitta på lite rykten om mig också!”. Så, vem bryr sig.
Kan ryktena vara bra för dig också? Folk är ju väldigt intresserade av dig nu.
– Jag vet inte. Jag tar det som det kommer, det är som det är… Jag tror att allt som händer har en mening, man går igenom saker och det jag lärde mig är att jag måste ta hand om mig själv och sätta upp vissa regler.
Men du tar väl hand om dig själv nu Mariah!
– Ja, det gör jag faktiskt. Alla har fått skriva på ett kontrakt så att jag får tillräckligt med sömn, att jag får lunch- och middagspauser och jag säger nej om det blir för mycket. Förr visste jag inte hur man sa nej.

Mariah Careys album ”Charmbracelet” (Universal) släpps den 2 december.

Publicerad: 2002-12-02 10:51:04