Homokamp

För ett år sedan bildades den första nordiska organisationen för homo-, bi- och transpersoner inom försvarsmakten. Uppmuntrade av Föreningen Gaypoliser i Sverige arbetar föreningen dels med att ge stöd åt kollegor och dels att påverka sin arbetsgivare och öka medvetenheten.
Idag har HoF ca 100 medlemmar. Man har under året haft en gemensam presskonferens med ÖB Johan Hederstedt. ÖBs engagemang i anti-diskrimineringsfrågor gav honom pris vid årets Pride-festival.
– Arbetet med att förändra attityder i försvarsmakten har dock bara börjat, säger HoFs ordförande Krister Fahlstedt i ett pressmeddelande.
HoF uppger att man dagligen stöter på negativa situationer inom försvaret. Bland annat en ovilja att ens ta tag i frågan om homo-, bi- och transpersoners arbetsmiljö.
– Idag firar vi ettårsjubileum. Men imorgon fortsätter det tuffa arbetet att förändra attityderna i en Försvarsmakt som inte har råd att förlora fler kompetenser på grund av en dålig, säger Krister Fahlstedt.
HoF passar på att använda ettårsjubileumet till att uppmärksamma det senaste nätverket inom traditionellt homofoba miljöer: homoidrottarna. Handbollsdomaren och en av initiativtagarna Peter M Jansson misshandlades i helgen, troligen på grund av sitt engagemang i det nybildade nätverket.

http://www.hof.org.se

Publicerad: 2002-12-04 11:43:32