Mode





Emporio Armani, Sport Brief
Underbyxan har genom tiderna haft olika funktioner. Den första av dessa var att beskydda kroppen mot kyla och ge bäraren en viss grad av anständighet. Men underbyxan har genom århundradena också använts för att skydda yttertyget. Renlighet har inte alltid varit en dygd, och de fina tyger man använt i ytterkläderna förr i tiden måste hållas skild från bärarens dåliga intimhygien. Så är det lyckligtvis inte längre.




Punto Blanco, Sheer
På medeltiden var underkläder en enkel sak. Det var bara ett löst pösigt klädstycke som liknade byxor. Allt eftersom tiden gick blev denna kortare och stramare, fram till omkring år 1450 då den inte var mer än en liten ländklädsel och påminde om en modern badbyxa.




Calvin Klein, Microfiber Hip Brief
Vid det 20:e århundradets första decennium var underbyxan funktionell och enkel. Tröjor och underbyxor av oblekt bomull var populära. Men det skedde ändringar bland herrunderkläderna. Korta badbyxor för män blev först synliga på den franska Rivieran 1932, och därefter utvecklade sig en helt ny stil underbyxor. På 50-talet kom kalsongen med Y-front och på 80- och 90-talet hade den moderna mannen ändrat sin kroppsform med träning, och började se de stramt sittande underbyxorna som mer dekorativa än praktiska.

Vitt och svart är klassiska återkommande färger på underklädesfronten. Och vem har sagt att underbyxor inte kan vara små och tighta?

Se själv på de här bilderna, fotograferade exklusivt för qx.se.




Dovre, Classic Modell 12




Dolce & Gabbana, Intimo Classic Brief




Hugo Boss, Basic Mini




Björn Borg, Original




Emporio Armani, Sport Brief

Foto/Ill: John Andresen
Location: Hotel D’Angleterre, København
Källa: Underwear, Jennifer Ruby

Publicerad: 2002-12-09 13:31:35