Schlagerland

Hela den samlade presskåren trängdes som vanligt på den stora presskonferensen som hålls varje år inför Melodifestivalen. De tävlande presenterades, det togs bilder, intervjuades, tippades och skvallrades om startfältet som enligt Christer Björkman är det starkaste på många år – om inte det bästa någonsin.
I startfältet hittar man namn som: Barbados, Alcazar, Nanne Grönwall, Pandora, Pernilla Wahlgren, Jan Johansen, Mendez, Jill Johnsson, Robert Wells, Sofia Källgren, Da Buzz, Sahlene, Fame Factory-vinnaren Magnus Bäcklund och Jessica Andersson med flera.
Vem kommer att ta hem segern i vår? Den 15 mars vet vi svaret, då avgörs nämligen finalen i Globen i Stockholm.
– Jag hoppas att den här låten ska bli en milstolpe i Melodifestivalen på samma sätt som ”Piccadilly Circus” blev, sade en sprallig Pernilla Wahlgren som gör en duett med Jan Johansen i låten ”Let your spirit fly”.
Och Rickard Engfors tror att de kan gå långt.
– Den är grymt bra, en av de bästa i startfältet.
Rickard är i år artistansvarig för bland andra Shirley Clamp som ska framföra ”Mr Memory”.
– Där snackar vi gayhit, säger han. Det är en låt som börjar som en ballad och sedan brakas loss. Sen skriker tanten i 3 minuter, säger han och skrattar. Så fort jag hörde den kände jag bara: ”Den här vill jag mima till”!




En annan låt som Rickard tror kommer att tilltala många bögar är Alcazars låt ”Not a sinner, nor a saint”. Och Alcazar håller med.
– Det är Alcazar-pop. Det är glädje och glamour liksom, berättar Andreas Lundstedt, som deltar i festivalen för tredje gången.
Melodifestivalen kommer att bli det första officiella framträdandet för Alcazar i deras nya uppsättning med Magnus Carlsson som en av medlemmarna.
– Vi är så glada att ha med Magnus, säger AnnikaFiore.
Både Magnus och Andres har ju varit med i Melodifestivalen tidigare, även Alcazar-Tess har varit med i sammanhanget förut, men aldrig som frontartist. Men för AnnikaFiore är det första gången.
– Men en gång skrev jag en text till en låt som inte kom med, säger Annika och skrattar. Det är det närmaste jag har kommit.
Alcazar jobbar nu med nya plattan som ska släppas i vår.




Magnus Carlssons gamla band, Barbados, är ju också med i festivalen. Den här gången med Mathias Holmgren som sångare. Låten de ska sjunga heter ”Bye bye” och på frågan vem det är de säger bye bye till kunde ingen i bandet riktigt svara på…




Jill Johnson gör comeback i festivalsammanhang och framför en Shania Twain-liknande låt. Fjolårsvinnarna Afro-dite satsar på ny vinst i år med låten ”Aqua playa” som är skriven av samma låtskrivare som gav dem ”Never let it go” – Marcus Ubeda. Östen med resten gör låten ”Maria” som helt enkelt kan beskrivas som latinotrivsel. Brandsta city släckers gör ”15 minuter” som kan ses som en Magnus Uggla -låt och som säkert kommer att gå hem i stugorna runt om i Svensson-land. Även Nanne Grönvall är med och tävlar i år. Hennes låt heter ”Evig kärlek” och Rickard Engfors har lovat att hon ska väcka mer uppmärksamhet än vad hon gjorde med ”Avundsjuk”. Hur vet han dock inte än.
– Hur toppar man lösnäsa och lila hår, säger han och skrattar.




Popprinsessan Pandora ska göra debut i Schlagersammanhang. Pandora som haft enorma framgångar i Japan och Australien och som nyligen turnérat i Asien gör låten ”You”. En låt som hon själv tycker passar henne perfekt.
– Jag skulle aldrig vara med om det inte var en låt som kändes som min egen. Det här är Pandora-pop. Uptempo och glad. En låt man kan dansa till helt enkelt.
Och hon tror den ska gå hem bland sina gayfans.
– Jag har väldigt mycket gayfans i Australien. Jag spelade nyligen på en stor gayklubb i Sydney där alla kunde alla låtar. Det var superkul.
Förutom Magnus Bäcklund och Jessica Andersson och Mathias holmgren ska ytterligare två Fame Factory-elever vara med, Andres Esteche och Markus Landgren. Andres gör låten ”Just like a boomerang” och Markus gör en Harpo-inspirerad låt vid namn ”Televison”.
Vem som ska få rycka in nu när Carolas bidrag blivit diskad är inte klart än. Låten som ska få vara med istället är dock skriven av bland andra Christer Sandelin. Vem som ska framföra den avslöjas i veckan. Ett hett tips är Patrik Rasmussen. Ni vet, lintotten i Fame Factory.











Melodifestivalen sänds från följande städer:

Lördagen den 15 februari, Jönköping. (Deltävling 1)
”Carneval” – Mendez
”Crazy in love” – Jill Johnsson
”Ingen annan” – Alive featuring Jessie Martin
”Let your spirit fly” – Pernilla Wahlgren och Jan Johansen
”Someone, somewhere, someday” – Nathalie Family
”Stop! Look ! Listen!” – Da Buzz
”Stronger” – Crosstalk
”Television” – Markus Landgren

Lördagen den 22 februari, Göteborg. (Deltävling 2)
”15 minuter” – Brandsta city släckers
”Better believe it” – Aleena
”Give me your love” – Magnus Bäcklund och Jessica Andersson
”Hela världen för mig” – Sanna Nielsen
”Just like a boomerang” – Andres Esteche
”Let´s go” – Curley featuring Locatellies
”Not a sinner, nor a saint” – Alcazar
”You” – Pandora

Lördagen den 1 mars, Luleå. (Deltävling 3)
”Bya Bye” – Barbados
”Love is all” – Liverpool
”Evig kärlek” – Nanne Grönvall
”Genom eld och vatten” – Sarek
”Mr Memory” – Shirley Clamp
”My love” – Sofia Källgren och Robert Wells
”Tonight´s the night” – Shanna Smith
Deltagere nummer åtta är ej klar.

Lördagen den 8 mars, Sundsvall. (Deltävling 4)
”Aqua playa” – Afro-dite
”He is always on my mind” – Maarja
”Maria” – Östen med resten
”No dudes en llamarme” – Fernando Brito
”Nothing can stop us” – Lina
”Tills jag mötte dig” – Mikael Erlandsson
”TKO” – Bubbles
”Unbreakable” – Sahlene

Söndagen den 9 mars, tittarnas val.
Lördagen den 15 mars, final i Globen, Stockholm.
Lördag den 24 maj, Eurovision Song Contest 2003, Riga Lettland.

Publicerad: 2002-12-17 16:44:02