SÄPO

I förrgår lämnade Säkerhetskommissionen sin rapport till regeringen. I materialet framgår att SÄPO registrerat homosexuella som arbetat på Sveriges Radio och Sveriges Television. Det är enda stället där utredningen redovisar registrering av homosexuella.
Förutom vänsteraktivister och homosexuella registrerades medarbetare på SvT och SR som hade kriminellt förflutet eller var alkohol- narkotika missbrukare.
”Huvudskälet till säkerhetspolisens intresse för dessa personer är den omständigheten att de genom sina kända röster och ansikten skulle kunna missbruka sin förtroendeställning gentemot svenska folket. I många fall
har övervakningen pågått under lång tid. Säkerhetspolisen har under åren haft några informatörer inom Sveriges Radio. En annan källa har varit överskottsinformation från telefonkontroll.”
Den polisiära säkerhetstjänsten hade såväl enligt 1948 års bestämmelser som vid uppdateringen 1963 till uppgift att registrera homosexuella, framgår det i utredningen. Vid mitten av 60-talet fanns 500 000 människor registrerade.
Att homosexuella registreras av säkerhetstjänsten blev hårt kritiserat på Dagens Nyheters ledarplats 1964 i samband med att polisens metoder i allmänhet togs upp till debatt.
Men registrering av homosexuella visar sig nu ha pågått ända in på 90-talet. I rapportens del om bevakning av trotskistiska partier i Sverige, framgår att säkerhetspolisen ansett det värt att notera att ”talesmän för de homosexuella” intervjuats i Socialistiska Partiets tidning Internationalen.
Reaktionerna på de fåtaliga uppgifterna i Säkerhetskommissionens betänkande har väckt stor irritation i homokretsar.
– Uppgifterna om att säkerhetspolisen in i våra dagar har registrerat homosexuella är sensationella, säger riksdagsman Martin Andreasson (fp). Nu måste det skapas fullständig klarhet i denna fråga.
Andreasson berättar att han av justitieminister Thomas Bodström kommer begära en speciell redovisning av säkerhetspolisens registrering av homosexuella.
– Det är i sig ingen nyhet att homosexuella har räknats som säkerhetsrisker. Stora delar av McCarthy-hetsen på 1950-talet handlade om att rensa ut homosexuella ur statsapparaten, och här i Sverige förde Stockholmspolisen register över homosexuella åtminstone fram till 1966. Det
nya är kommissionens uppgifter om att sådan registrering tycks ha fortsatt in i våra dagar, avslutar Martin Andreasson (fp).
RFSL Ungdoms Mikael Björk Blomqvist kräver också i ett pressmeddelande att frågetecknen kring registreringen av homosexuella skall redas ut.

Publicerad: 2002-12-20 12:57:04