RFSL-boss

Varför tror du att RFSL har ”töntstämpel” hos vissa i gayvärlden?
– Jag har funderat lite på det och kommit fram till att de som tycker så oftast inte vet ett skit om vad organisationen gör. Det är mestadels storstadsmänniskor som inte drabbas så ofta av de fördomar som finns i samhället.
Hur reagerar du när folk tycker att RFSL är töntigt?
– Jag blir mest lite förbannad på de där människorna. Givetvis får alla tycka som de vill, men RFSL har verkligen gjort väldigt mycket för homo- och bisexuella och transpersoner. Man kan ju fråga sig om de som tycker att RFSL är töntigt hade kunnat gå runt och tycka så om inte RFSL hade funnits? Jag tycker att de ska ta reda på lite mer om organisationen, hur det ser ut i övriga landet, och även ha ett lite mer historiskt perspektiv. Men det är klart att sexualpolitik nog verkar väldigt torrt och tråkigt för klubbkidsen som bara springer runt mellan olika inneställen.
Passar verkligen alla gaymänniskor in inom RFSL-ramen?
– Nej, det gör de inte. Rabiata bögar som ser ner på kvinnor och anser att de är en sämre sorts varelser passar definitivt inte in. Samma sak för rabiata lesbianer som anser att män är det ondaste som finns. Men de är ytterst få vad jag vet.
Så man får inte vara för militant?
– Man får vara hur militant man vill, bara man är det på rätt sätt. Vi jobbar ju för att alla ska ha lika värde oavsett kön, sexuell läggning med mera.
Är heterosexuella välkomna i RFSL?
– Ja, vi har en del heterosexuella medlemmar. Vissa är stödmedlemmar medan andra är aktiva inom organisationen på olika sätt. Vi är tacksamma för alla som vill stödja och arbeta för homosexuellas rättigheter.
Vilken är den viktigaste homofrågan just nu?
– Det finns några frågor som är jätteviktiga just nu, bland annat smittskyddslagen, rätten till insemination för lesbiska och neutral äktenskapslagstiftning. En annan viktig fråga är asylfrågan. Sedan har vi hela det internationella perspektivet – det finns just nu över 70 länder där homosexualitet är förbjudet.
Homofobin inom idrotten har ju varit på tapeten i höst, är det en viktig fråga?
– Jag tycker den är viktig eftersom homofobin har varit så uttalad inom idrottsrörelsen som därmed utestänger homosexuella. Sverige är en idrottsnation, där många, dock inte jag, tränar mycket. Och idrotten fostrar ju också ungdomarna, så visst är det en viktig fråga. Nu gäller det att man inte bara pratar utan även går till handling.
Är du själv idrottsintresserad, tränar något eller gillar att se sport på tv?
– Näe.
Så du tycker inte ens det är kul att se när snyggingar som Fredrik Ljungberg och David Beckham leker med bollen?
– Vem är Fredrik Ljungberg? Beckham är målvakt va?
Vem tycker du är Sveriges snyggaste kille då?
– Det var en jävligt töntig fråga, det finns väldigt många svenska killar som är snygga. Calle Norlén ser ju till exempel bra ut. Likaså Peter Jöback. Och de som kommenterar sporten på TV4.
Vad tittar du på hos en kille?
– Ögonen, och helhetsintrycket. Och muskler är alltid intressant. Men är förpackningen snygg, fast inte innehållet så faller glansen på förpackningen rätt snart.
Men för en ”one night stand” spelar kanske inte innehållet så stor roll?
– Jo, om det är ett rötägg i en snygg förpackningen så blir ju inte one night standet bra. Man kan ha jävligt bra sex med en kille som inte har rutor på magen och som inte alla vänder sig om efter på krogen.
Går du ofta ut på gayställen?
– Nej, kanske en gång i månaden. Jag går på det där ”gammeldansstället” som jag tror heter Lino numera. Det är bra stämning där. Och så blir det Tip Top någon gång, och Torget.
Känner folk igen dig när du går ut?
– Ja, det gör de. Vissa gånger är det positivt, men det är inte så kul när folk kommer fram och vill diskutera sexualpolitiska frågor när man vill vara ledig.
Är ditt ”kändisskap” en fördel ur raggningssynpunkt?
– Definitivt. En del tycker det är jättespännande att träffa någon som de uppfattar som kändis. Men hos andra finns det en konstig idé att ”en sån där människa har väl inget sex”.
Letar du efter ”mister right”?
– Både och. Visst är det trevligt att ha en relation och ett förhållande. Men det kräver ju sin tid, och just nu tar jobbet all min tid. Fast man vet aldrig vad som händer, rätt som det är träffar man någon ute som man träffar en gång till, och helt plötsligt så har man ett förhållande…

Publicerad: 2002-12-30 14:35:13