Erfarenheten av hantverkare och budkillar kan också vara en helt annan. Under den tid jag arbetade med ZTV-programmet ”Homogen” anlitade vi snabba och pålitliga budfirman Pedal som ibland tycktes anställa sina grabbar via modellagenturerna. Att somliga valde att cykla i tajta trikåer gjorde knappast livet lättare. Bra marknadsföring tänkte jag. Här har någon tänkt till och lyckats förena kompetens med något skönt att titta på.

Många bud hit och dit gjorde att vår produktionsledare blev tjenis med grabben i växeln på budfirman och slösnacket en dag gjorde att han frågade vad vi egentligen jobbade med. ”Ett homoprogram!?” Där slutade förståelsen för vad god kundvård kan betyda. ”Nä, fy fan! Sån´t där borde inte få visas!” Inte nog med att det kommersiellt sett var en katastrof för budfirman att vräka ur sig så. Det var ovanligt puckat gjort. Tanken att tjejen som beställde våra budkörningar kanske var lesbisk fanns inte i hans värld. Incidenten följdes av ursäktande möten på hög nivå och en försäkran om att vi aldrig skulle behöva stöta på honom i växeln igen.

Många av oss har blivit vana att möta glåpord, kränkande skämt och gliringar och finner oss i betydligt mer än vad andra skulle göra. Men diskriminering kan också kosta pengar. Köper vi det?

Budgivning och offert på hantverksjobb ska öka konkurrensen och göra det billigare för konsumenterna. Också för oss homokonsumenter. Häromdagen berättade en kompis till mig hur gubbarna på den elfirma han nu praktiserar på lägger högre bud på installationsarbeten när de vet att kunden är bög. Det garanterar elektrikerna att slippa vistas i deras hem. Plötsligt kan konsumentvänliga regler bli ekonomiskt förödande för ett bögpar som bara vill beställa och betala för att få en riktig elinstallation gjord i bostaden.

Aldrig har jag dock varit med om värre än när Telia för ett antal år sedan skulle montera in ett enkelt telefonjack i min lägenhet. En ruggig händelse som häromdagen fick sin efterföljande epilog skriven. Min dåvarande sambo behövde en egen telefon och ville följaktligen ha något att stoppa sladden i. En installatör från Telia ringde på dörren strax innan vi skulle åka till jobbet. För att underlätta fick han låna en nyckel och vi sa hej då. Ett telefonjack installeras ju på bara några minuter så jag berättade aldrig att min son Facundo låg och sov bakom sin stängda dörr i lägenheten. Teliasnubben trodde med andra ord att han var ensam.

Det gick inte många sekunder innan Facundo vaknade av att installatören gick runt i lägenheten, rev i lådor och skåp, muttrade och skrek för sig själv hur äckligt det var med bögar. Han var upprörd över att vi fanns, att vi fick leva och att han dessutom var tvungen att jobba i vår närhet. Han försvann ut och han kom igen flera gånger om. Allt medan Facundo vettskrämd låg gömd under täcket i sin säng utan att våga gå till skolan.

Killen hade ju ingen aning om att allt han hade för sig kunde höras och kommas ihåg av en annan bög i samma lägenhet och hela historien blev till ett dräpande ilsket brev, adresserat till Telias högsta ledning. Vi krävde först och främst att om någon av oss någon gång i framtiden skulle behöva anlita Telia igen så skulle vi vara garanterade att inte drabbas av denna installatör. Det blev vi och vi fick också en låda med presenter och gratis abonnemang som plåster på såren. Jag är övertygad om att Telia visste att vi hade kunnat driva detta betydligt längre än vad vi då gjorde.

Häromdagen monterade jag bort telefonjacket som vår vän från Telia hade satt upp. Det hade tjänat sitt syfte och sovrummet ska renoveras. Först då visade det sig vad installatören egentligen hade gjort. På insidan av den vita plastkåpan hade han med spretiga bokstäver skrivit ”RÖVBÖGAR, GE ER!”. Han hade uttalat en förbannelse över oss och våra liv och visste att de orden skulle stå oemotsagda under lång tid framöver, bara en meter från vår säng. Är inte det ett tecken på en sjuk man som förmodligen ingen vill ha innanför sina dörrar?

Nu sitter jag hemma och skriver samtidigt som en målare jobbar i köket. Det ska mycket till innan jag lägger mitt hem i händerna på en okänd hantverkare.

Publicerad: 2003-01-13 17:56:40