På TV ikväll

När Stina återigen tar oss med till Steve och Roger får vi möta en familj som bland annat förlorat ett av barnen, nämligen flickan Ginger som dog av aids något år efter att Stina var där. Men som fått tre nya fosterbarn – Burt, Wayne och Earnie. Familjen har alltså växt sig större men även tvingats flytta från sitt hus i Florida till Oregon för att barnen ska få stanna hos dem. Myndigheterna i Florida hotar nämligen att ta en av fosterbarnen ifrån dem eftersom det inte är tillåtet för homosexuella att adoptera i Florida.
Men familjen har fått stor uppmärksamhet i amerikansk media det senaste året och kändisar som Rosie O´Donnell och Diane Sawyer har engagerat sig i familjens situation.
Men den största skillnaden sedan Stina besökte dem senast är enligt pappa Roger någon helt annan.
– För tio år sedan trodde vi inte att barnen hade någon framtid. Det har de idag. Det är den största skillnaden.
I reportaget intervjuas bland andra Steve och Rogers barn, lärarna och Rogers föräldrar. Och vi får följa familjen och se hur de lever idag när hiv inte längre betyder en för tidig död.
Vi ringde upp Stina för att få höra lite mer.
Hur kom du i kontakt med familjen från början?
– Det var en tjej här på redaktionen som läste om dem i en utländsk heminredningstidning, Steve och Roger är ju riktiga heminredningsfreak, de har ett otroligt hem. Det stod att de jobbade som sjuksköterskor och hade tagit hem tre svarta barn som hade hiv. Så jag åkte dit 1991 och gjorde ett reportage från deras hem i Miami.
Och nu har du varit tillbaka och träffat familjen som flyttat från Florida till Oregon.
– Ja, Oregon är en så mycket mer liberal stat än Florida. Innan jag åkte till Oregon gjorde jag ett reportage från Georgia där jag följde upp en kvinna och hennes barnbarn som var med i Kukuxklan. Och jag måste ju säga att Georgia är som en sopstation i jämförelse. Där finns så mycket fördomsfulla människor som är fyllda av hat. Att komma till Oregon var som att komma ut i friska luften. Där var det jag som kände mig inskränkt och fördomsfull..
Man kan inte känna annat än stor beundran för Steve och Roger, och nu uppmärksammas de stort i amerikansk media?
– Ja, i år har det snurrat på ordentligt. Först fick TV-stjärnan Rosie O´Donnell höra talas om familjen, och kom ut med att hon är lesbisk och flerbarnsmor för att stödja dem. Och alldeles innan jag besökte familjen i somras gjorde ABC ett långt specialprogram om familjen med Diane Sawyers som intervjuare. Och Steve och Roger fick ta emot ett hederspris nyligen för sitt mod och för att de är så bra förebilder.
Ditt program om Steve och Roger sänds ju väldigt lägligt då lagen om att homosexuella får prövas som adoptivföräldrar går igenom den 1 februari i Sverige, känner du själv några homosexuella som har barn?
– Ja, jag känner ju Jonas och Mark lite grann och har träffat lilla Amos. Och så känner jag en bög som just skaffat barn med en lesbisk tjej.

Stina om ”Steve, Roger och deras barn” sänds ikväll torsdag den 16 januari kl 20.00 på SVT.

Publicerad: 2003-01-16 08:00:00