Debatt

I den fortsatta kampen mot terrorismen och på andra nuvarande och kommande slagfält kommer svenska soldater att möta beväpnade personer som har följande instruktion/rekommendation

• Anything you say to military doctors and psychologists may be used against you
• Personal items, such as diaries, letters, photos and computer files may be used against you
• Statements to friends, family, civilian and military police may be used against you
• Some military chaplains leak personal information that can be used against servicemembers. See a defense attorney, not a chaplain, for legal issuses.
• Invoke the right to remain silent if investigated

Vid en första anblick är det lätt att få intrycket att ovanstående instruktion härrör från ett utdrag ur instruktion till en obskyr terroristcell. Detta är dock inte fallet. Den engelska texten kommer från ett kort av visitkortsstorlek som delas ut till personer anställda i den amerikanska försvarsmakten. Det är dock inte något officiellt dokument från Pentagon i händelse av att någon blir tagen som krigsfånge utan det är skrivet och distribuerat av en amerikansk organisation som heter Servicemembers Legal Defense Network (SLDN) (www.sldn.org.)

Organisationen SLDN har till uppgift att ge juridisk rådgivning till de amerikanska officerare och soldater som är homosexuella. Att vara öppet gay i den amerikanska försvarsmakten är nämligen inte tillåtet. Förra året avskedades över 1 000 personer. Skälet till avskedandet var att de uppgett att de var homosexuella eller någon hade kommit på att vederbörande är homosexuell. Sedan 1993 praktiserar den amerikanska försvarsmakten policyn ”Don´t Ask Don´t Tell”. I korthet går den ut på att så länge en homosexuell officer eller soldat inte säger att han/hon älskar någon av samma kön kan vederbörande vara anställd i försvarsmakten. Vederbörandens chef får inte heller försöka göra några efterforskningar kring en anställds sexuella läggning. Policy säger dessutom att det är själva praktiserandet – den sexuella akten mellan två personer av samma kön – som är förbjuden. Något som överensstämmer med den ålderdomliga lagstiftningen i ett antal amerikanska delstater.

SLDN ger ut en årsrapport som talar om hur situationen för homo- och bisexuella och transpersoner är i den amerikanska försvarsmakten. Det är en skakande läsning, speciellt eftersom den beskriver läget i ”Land of the Free”, med en av världens äldsta konstitutioner som gärna talar om människors lika värde. Förutom det faktum att över 1 000 anställda avskedas varje år pga deras kärlek beskriver rapporten den stora mängden av misshandelsfall och trakasserier som drabbat anställda. Antalet inrapporterade fall av trakasserier gentemot yngre anställda (18-25 år) ökar stadigt. De yngre är speciellt utsatta och flera fall föreligger där den anställde rapporterar misshandel till sin överordnade för att få slut på den, men konsekvensen blir att han/hon avskedas.

Förutom att den avskedade förlorar sitt arbete blir vederbörande ofta tvungen att återbetala kostnader för universitetsutbildning som försvarsmakten betalat i utbyte mot ett antal års arbete. Förlorat arbete och återbetalningsskyldighet av studiekostnader är ett högt pris att betala för sin kärlek. Tyvärr finns det under de senaste tio åren fall av högre pris som betalats nämligen då anställda misshandlats till döds av sina homofobiska kollegor.

Den amerikanska policyn är ovärdig en rättsstat och går stick i stäv med den riktning som andra försvarsmakter har valt. Försvarsmakter som har förstått att det faktum att någon är homosexuell inte utgör något problem vare sig i ett stridande förband eller på ett kontor. Att USA alltjämt anser sig ha råd att exkludera en del av befolkningen från att vara med och försvara sitt land är förvånande. I den pågående kampen mot terrorism valde Pentagon i höstas att avskeda sju stycken personer som under en längre tid studerat arabiska på försvarets språkskola i Texas. En språkkompetens som försvaret länge ansett sig lida en brist på. Skälet till avskedandet? De sju var homosexuella. Just denna specifika händelse har fått viss uppmärksamhet i USA, men i övrigt ser det mörkt ut. Någon förändring av lagstiftningen är inte sannolik (speciellt inte under nuvarande regering).

Det absurda med den amerikanska policyn är dessutom att det är möjligt för t ex en officer att ta avsked utan att avslöja han/hon har en partner av samma kön. Vederbörande kan sedan bli återanställd som civilanställd expert och då komma ut ur garderoben utan problem. Han/hon omfattas då av det lagliga skyddet som säger att homosexuella inte får diskrimineras – förutom i försvarsmakten.

En fråga som gärna infinner sig är hur amerikanska soldater och officerare skulle reagera om de i gemensamma operationer med svenska förband ”upptäcker” att den kommenderande officeren är öppet homosexuell. Eller tvingas den svenske försvarsanställde komma tillbaka i garderoben och dölja sitt rätta jag under utlandsvistelsen?

Även om framtiden är dyster behöver den amerikanska försvarsmakten ständigt påminnas om den absurda policyn som världens enda supermakt anser sig ha råd med. En sak som kan göras är att svenska militärer och politiker uppmärksammar frågan i sina kontakter med amerikanska motsvarigheter. Svenska homosexuella militärer som tjänstgör utomlands måste dessutom stödjas i de fall de väljer att vara öppna med sin sexuella läggning. Det kan inte accepteras att t ex överordnande eller svensk militär representant på platsen uttrycker att det vore bäst att låta bli.

Den svenska försvarsmakten har genom åren haft ett stort utbyte med sin amerikanska motsvarighet. I många fall har det varit det amerikanska försvaret som legat före och bistått Sverige, t ex inom teknikområdet, men i frågan om alla människors lika värde tycks den svenska försvarsmakten ha tagit flera steg på rätt väg. Försvarsminister Björklund och Överbefälhavaren borde låta sina respektive amerikanska kollegor bli varse detta faktum nästa gång de möts.

http://www.hof.org.se

Källa: Föreningen HoF

Publicerad: 2003-01-21 17:20:19