Mermaid Pride





Det var i strålande sol, efter flera dagars regnande, som köpenhamnare och tillresta paraderade från Frederiksberg till Folketinget och Christiansborg.
Enligt arrangörerna var det 250 personer som anmält sitt deltagande, men under paradens gång anslut det dubbla.
Och Michael Nord, en av arrangörerna i Mermaid Pride, räknade med flera tusen deltagare i den efterföljande festen.




Där delade Yvonne Hersløv Andersen, ordförande i folketingets socialutskott ut det positiva Homopriset till den danska Pop-gruppen ”Det Brune Punktum” för att de så ofta tar upp homotema i sina sånger. I ”Det Brune Punktum” ingår Hella Joof, Peter Frödin och Martin Brygmann.
Det negativa Homofobi-priset gick till hela det danska folketinget. Motiveringen är att de tidigare i år ändrat landets lagar kring insemination. Numera är det inte tillåtet med insemination för lesbiska par.




Populära artister var den sköna lesbiska sånggruppen Babes on Batteries… vad de nu använder batterierna till? Dessutom uppträdde drugan Paula Randell från Storbritannien. Hennes specialitet är att göra imitationer på Tina Turner!




Kvällen innan var det fullsatt på stans krogar, men Köpenhamn är inte lika genomsyrat av Pride som vid Stockholm Pride senast. Det märktes tydligt att intresset för paraden och festandet ännu inte är så stort i Danmark.




Igår kväll arrangerades flera privata fester runt om i Köpenhamn. QX.se hamnade på sköna pensionat Carsten’s, vid Christians Brygge, dit flera hundra Cirquit-grabbar sökt sig för att dansa till manisk techno av DJ Agent Cooper. Härligt! Men det var inte nånga av de grabbarna som planerade att delta i dagens parad.




Att Frøken Verden ikväll kommer dra nära 2000 personer till valet av årets drag queen är ännu ett tecken på det svaga intresset för Pride. Bristen på samarbete mellan de tunga aktörerna inom köpenhamnskt gayliv splittrar tyvärr Pride-firandet.




När QX väntade på paraden träffade vi flera bögar som inte ens visste att den var på gång. Och dumma var de som inte stannade. För även om det inte var den största paraden i världen var den glad och stämningsfull.




Vackrast var utan tvekan de tre tyska drugorna från Hamburg som likt gudabenådade primadonnor hälsade professionellt på allt och alla. Gay Club Pan hade den vackraste vagnen medan Men’s Shop och Men’s Bar hade den med sexigaste killarna och fartigaste musiken. Nästa år hoppas man att Frøken Verden skall kunna hållas dagen innan paraden, så att Köpenhamns drag-elit även syns på gatorna!




I paraden gick även RFSL-Kristianstad med, medan Malmö och Helsingborg lös med sin frånvaro. Läderinslaget inskränkte sig till tre Viking Bears och två lesbiska S/M:are. SLM fanns tyvärr inte på plats. Däremot fanns Sappho, LBL (danska RFSL), Radio Rosa och Stop Aids-aktivister.




Till nästa år hoppas vi på att Malmö och Köpenhamn samarbetar och att alla gayaktörer hänger på Pride-firandet så att Köpenhamn får se samma folkfest som den i Stockholm. Förresten, varför inte starta samarbete mellan alla nordiska pride-arrangörer och fixa Pride-tåg mellan städerna!!!!

http://www.mermaidpride.dk

Publicerad: 2000-08-12 19:31:12