Krönika

Lätt & Lagom-filmen först. Mysig musik. Han har satt på nån skön gammal vinyl. Paret håller på och fixar i lägenheten de just tycks ha flyttat in i. Hon borrar i väggen. Han ler och dukar fram fikat. Med Lätt & Lagom. Hon blir sur. Och går sedan åstad och borrar flera hål i hans vinylsamling.

Ärligt talat tog det mig skitlänge innan jag fattade poängen. Varför blev hon sur? Och varför får de inte äta just det lättmargarinet?

Sedan fattade jag. Det handlade om henne. Hon trodde att han pikade henne. Hennes självbild var att hon är värsta fettot. Därför blev hon arg. För att han insinuerade att hon skulle behöva dra ner på fettet. Och så fort smörasken kom fram, hämnades hon med borren. Det kallar jag äkta kärlek.

Nästa film är JM som bygger bostäder. I ett solindränkt hem i Hammarby Sjöstad ringer det i telefonen. Hon svarar svävande och liksom glider genom lägenheten och låtsas vara sin och mannens telefonsvarare. Hon säger att de inte kan ta samtalet just nu. Hon ljuger. Hon är falsk. Men ska liksom vara en häftig kvinna med fint boende. Han skymtar liggandes ute på nån terass.

Jag får rysningar. Vem skulle vilja ringa henne när hon håller på så där och tillråga på allt ljuger för de sina som ringer?

Vilken bitch. Och vilken människosyn. Men tydligen är hemmet så bra att hon numera kan med att strunta i vem det nu var som ringde. Kanske var det bara nån stackars gammal tjejkompis som inte träffat en man och inte fått ett lika fint boende? I don´t care – I have it all. Allt är fixat liksom. Lite får man offra. Men han svarar bergis på sina samtal.

Sedan är det Herbal Organics – schampot för kvinnan som det nästan går för i duschen när hon använder det. Visst kan en hårvårdsprodukt vara skön – inget tal om saken. Däremot ska det vara ”roligt” när mannen våndas utanför och stönar och stånkar och river sitt hår eftersom hon får bättre tillfredsställelse av att duscha ensam, än att vara med honom. Tro fan det.

Den filmen är väl den mest verklighetsbaserade, fast den ska driva med män från Mars och kvinnor från Venus, hans sexlust och hennes fröjder på annat håll. Den alltid lika härliga dynamiken mellan man och kvinna.

Men det stämmer ju, över hälften av alla brittiska kvinnor föredrar en god bit chocklad före att ha sex. Med sina män. I snitt dödas en kvinna i veckan i Sverige. Av sin man.

Så visst är det svårt att vara hetero. Men inte trodde jag att det skulle vara så himla tydligt. Och säljas så naket. Kvinnan förlorar ju i alla filmerna, heterosexualitet liksom bygger på det.

Hon känner sig för fet.
Hon struntar i sina egna vänner.
Hon duschar hellre.

Och det ska vara värt priset.

Publicerad: 2003-01-31 13:21:18