Anders Olsson är scenproducent för West Prides program i Pridepark som under fredag och lördag kväll äger rum i Eriksbergshallen. Han har valt att fokusera på ett HBTQI+starkt artistuppbåd när man nu öppnar i två dagar med start i eftermiddag.

Under fredagen leder Hector, Anton Skye Eriksson och Moa Svan kvällen med artisterna Isak Danielsson, Arja Saijonmaa, Moa Lignell, Felin, Browsing Collection, Sylve, Julia Alfrida, Zorba, och Linus & The Moon. Även Dj Cazo ser till att skapa härlig stämning. Kvällen avslutas med en drag- och burleskgala med Admira Thunderpussy, RhyzzPieces (UK), Maja (Mex/Be), Carl Qunt, Ivoncita, Mizzen ´n´Minxx och Seymour Bottoms.

Under lördagen erbjuder kvällens konferencier Robert Fux gästartister som Tusse, Mariette, Melanie Wehbe, Erik Elias, Robert Fux, Patrik Jean, Cazzi Opeia, Mimmi & Anniemal, Hampus Carlsson, Amandine X, Chess på svenska med Kalle Leander och Karin Funk och Amskold. Dj Pamela och Dj Gretchen spelar också.

Hur har det varit att sätta ihop detta?
-Det har varit jättekul, och det är peppigt att det äntligen ska bli av! Jag har fokuserat på att främst boka de som är en del av HBTQI-scenen, särskilt när vi nu lämnat en pandemi då många som identifierar sig inom regnbågsfamiljen haft det ganska tuff, berättar Anders Olsson.

I år kommer fler människor, cirka 2000, kunna ta del av både scenprogrammet och Pridepark-området, men det har inget med hävda restriktioner att göra.
– Eriksbergshallen har ändrat sina utrymningsvägar så utformningen ser lite annorlunda ut. Men det sker också en stor satsning på häng utanför.
Parken öppnar klockan 14 och stänger midnatt. Själva scenprogrammet startar 17.30 och eftersom det snabbt blev fullt ifjol uppmanar Anders Olsson besökarna att komma tidigt.
– Det kommer att vara smidigt att ta sig hit då det går gratis Pridebåtar från Stenpiren som tar en direkt till Eriksbergshallen. Och efter paraden på lördagen är det bara att gå från slutmålet Gustav Adolfs Torg till just närliggande Stenpiren.

Men inte bara Pridebåten är gratis. Det är inget inträde i Eriksbergshallen.
– För oss är det viktigt att mycket av det som West Pride själva arrangerar är tillgängligt för alla. Alla ska kunna delta. Det handlar om ett tillgänglighetsperspektiv som blir möjligt tack vare att Västra Götalandsregion och Göteborgs stad går in med en del pengar. Dessutom har West Pride ett 30-tal partner som hjälper till att göra detta möjligt.

Scenprogrammet kommer också att uppmärksamma West Prides pågående kampanj för att stoppa den rättsosäkra trovärdighetsbedömningen av asyl-sökande HBTQ+personer. Dessutom får man besök av arrangören för EuroPride som i år äger rum i Belgrad, som kommer att prata om svårigheter för HBTQ-personer ute i Europa och hur kriget påverkar HBTQ+personer.
– Jag frågade om Arja Saijonmaa ville sjunga sin Jag vill leva i Europa i samband med detta, och hon blev rörd över frågan. Den är ju skrämmande aktuell fortfarande, så här 35 år sen den skrevs.

Mer info på westpride.se