TV

Från en bondgård i den lilla byn Hyttebo i Färila, Hälsingland kom till Stockholm i början av 1970-talet en tunn 15-årig pojke med stora drömmar. Det var i glitterpopens tid och han var en av dem med en Bowieblixt målad över ansiktet. Han hade hört bäcken säga till honom ”Per du ska bli något stort!”, en dag på väg hem från skolan. Han trodde att allting var möjligt.
Med Per Jonssons genombrottsverk ”Schakt” inleddes en ny era inom svensk dans. Han kunde trollbinda en publik som aldrig brukade titta på dans. Han rörde i myter och sagor och med en hand som liknade trollkarlens gläntade han på dörrar där vi kunde känna igen saker som vi aldrig någonsin sett.
I K Special: Per Jonsson möter tittarna bland andra Per Jonssons familj, författaren Horace Engdahl, konstnären Leif Elggren, kompositörerna Sven-David Sandström och Lars Åkerlund från Lucky People Center , Christer Lindarw från After Dark och Cecilia Roos och Håkan Mayer från Per Jonsson Dance Company. Intervjuer varvas med klipp ur Per Jonssons produktioner och associativa bilder.

Per levde ett hårt liv. Han utsatte sig för hårda påfrestningar och tvingade sig ut i gränstrakterna. Han hade ett stort inre mörker som i perioder tog över. Den andra december 1998 skulle hans nya kompani ha premiär på Rivers of Mercury, men Per kom aldrig. Han hade tagit sitt liv natten innan. ”Att avgrunden och ljusets rike låg tätt tillsammans i hans inre värld, gick det inte att ta miste på. Avståndet var inte större än en huvudvridning” skrev författaren Horace Engdahl i sin minnesruna över Per Jonsson i Dagens Nyheter.

Dansaren och koreografen Per Jonsson (1956-1998) fick sitt genombrott som koreograf med Schakt (1983), som sedan uppförts av Cullbergbaletten och Operabaletten samt visats i London. Han skapade beställningsverk för Cullbergbaletten, Stora Teatern i Göteborg och Operan. (1988). Per Jonsson arbetade även utomlands (Storbritannien, Australien, Irland) men skapade framför allt verk utanför institutionerna, tidvis för egen grupp. Han utgick från en helhetsbild, en vision, som omfattade idé, musik, scenografi, ljus och rörelse, vilken sedan förverkligades av ett team. I egna solon, ofta av improviserad karaktär, kunde det glimta till av en befriande humor och av de blixtsnabba rörelseeruptioner som blev något av hans särmärke. Som huskoreograf 1995-96 på Dansens Hus skapade han det stort anlagda verket Via Styx (1996).

Visas ikväll fredag den 7 februari 20.00 på SvT2.
Repris:
8/2 15.45
13/2 23.25

http://www.qx.se/nyheter/artikel.php?artikelid=2307

Källa: Läs Reporters intervju med Per Jonsson 1992

Publicerad: 2003-02-07 16:49:42