Årets fest

1 600 personer hade sökt sig till Den Grå Hall i Christiania. Och det var en seriös publik som sökt sig till årets tävling. En stor del av den hade satsat stort på att klä sig till riktiga damer, eller luder eller vad det nu var!
Efter lite problem med ridån, kom till slut showen igång och den svettiga, men glada publiken, fick se värdinnorna Lulu Bettina Halli Corell och Grevinde de Lage presentera de åtta deltagarna i de tre kategorierna Hverdagsdress, Strandsæt och Aftentøj.




Och vi talar rejält engagemang från såväl folket bakom arrangerande Bøssehuset som deltagarna själva. Varje entré var genomtänkt och alla som bidragit till arrangemanget har arbetat gratis.




Publiken slutade aldrig applådera för den absolut mest gripande entrén. Madame JJ går in i Hverdagsdress med en hatt där texten HIV, Aids och CD4 står och en klänning med gigantiska bromsmediciner. Dräktens baksida är en stor Red Ribbon. Madame JJ kom på tredje plats totalt – men QX.se delar så här i efterhand ut vårt gett specialpris för bästa dräkt till henne!




Malmöitiska Edith Crepp gjorde mer än väl ifrån sig. Hennes specialté var dräkter som ändrade skepnad och form allt medan hon vandrade över catwalken. Mest gala var utan tvekan hennes klänning i kategorin Strandsæt, som förvandlades till ett parasoll i bästa damstil.




Mest skratt fick nog Frøken Bente Brunsvir, som med sina utstående tänder och heta flirtar fick publiken med sig vad hon än tog sig till. I den genren tävlade hon med Tove Hansen, som rent poängmässigt kom sist, med kärleksmässigt fullkomligt tog hem alla poäng.
Om nu någon mot förmodan blir upprörda över att jag rapporterar vilka som kommer sist, kan jag bara citera värdinnorna som med sträng blick förklarade att det enda som räknas är att VINNA!




Förhandstippad vinnare var utan tvekan Miss O.T.B. Och vi förstår varför. Ingen hade väl satsat så på sina kreationer som O.T.B och hennes två assistenter. Entrén till Strandsæt började i en pumpa där hon likt en havets fågel Fenix tog oss med storm. Och det var denna hennes entré som fick QX.se att återigen bli maniska med prisutdelning och ge henne Galnaste entrépriset. Och än mer maniska blev vi när hon kom i Aftentøj. Vi orkade inte detta hav av vitt och ballonger. Så skönhetspriset bara måste uppfinnas och delas ut.




Hekla Hollywood var ömsom Madame de Sade som födde fram en slav på scen – en slav som efter hennes behandling fick bäras ut på bår av scenfolket (nå… det ingick väl i showen tror vi) – ömsom iklädd kondomer eller plastbestick i sköna färger. En annan Madame var Århus egen Frøken Gerda, vän som sjöjungfru, hård som Master.




Så har vi då vinnaren kvar. Och vi kan bara tycka att publiken gjorde ett riktigt val. Visst hade vi våra små extrapriser, men publiken som svettandes fyllde i röstsedlar och jagade röstsedelsinsmalare, den vet alltid bäst. Ramona Macho var inte bara vacker, hon kunde föra sig också. Och mitt tips är att hennes vinst avgjordes i Aftentøj-entrén. In på rullstol kom hon som en änglavingsbeklädd Judy Garland, sjungandes Somewhere over the Rainbow. Vi skrek i kapp och vi vred oss av skratt när de två mentalskötarna förvandlade vingarna till tvångströja och tvingade vår Ramona ”Garland” Macho av scen.




Nummerflickan Zandra Chriztenzen var inte vara bedårande i sin blekhet, hon kunde nästan fylla i resultattavlan rätt. Och spänningen var olidlig när Madame JJ, Miss O.T.B och Ramona Macho var kvar som de tre med mest poäng. När så Miss O.T.B fick sitt andrapris var saken biff och förra årens Frøken Verden kunde dela ut priset.




Sen tog festen Metamorphosis vid. Och det var precis vad det handlade om. På ett kick skapades ett instant back room på ena sidan catwalken och ett skumbad på den andra och catwalken själv blev till en enda lång dansgata. Snyggaste killarna i stan sålde öl på Bjørn Lomborgs Lounge – var kommer alla dessa danska gossar från? Och festpubliken… aldrig har jag sett så många snygga danskar – jag som trodde alla satt uttråkade eller dyngfulla i barerna! Den långa kön utanför kunde långsamt förändra publiken till att bli cirquit, raveigt och lädrigt. När Dj Alexis startade kvällens seriösa dansdel, dundrade basen och tempot steg mot topp. Herregud – jag har inte varit på ett sådant party tidigare! Jag har aldrig upplevt en sån hysteriskt skön och glad stämning – och det enda jag kunde tänka på var ”Stackars svenskar” – ni fattar inte vad ni gick miste om!
Som överraskning kom Caroline Henderson och sjöng gayhits – och då blev fjollorna helt tokiga. Jens Jørgen Madsen, pressansvarig för Frøken Verden, mös i galakaftan och berättade att mediaintresset aldrig varit större. Dansk TV sänder en dokumentär den 18 november 20.00 (DR2) om festen och antalet danska kändisar fick Se og Hør att gå i taket av lycka…




Om två år arrangeras nästa Frøken Verden och Bøssehuset kan räkna med att fler svenska drugor, partymänniskor och glada skönheter skall komma till Den Grå Hall.
Och så ännu en gång – fruktat trist att det finns irritation mellan Mermaid Pride och detta galagäng bakom Frøken Verden. Herregud danska systrar och bröder – fattar ni vilken skön parad det skulle bli om alla de som festade på Den Grå Hall, också var ute på gatan i paraden!
Vill du ha löpande info om Frøken Verden anslut dig till deras mailinglista.

QX.se PRISER:








http://www.christiania.org/~bhuset

Publicerad: 2000-08-14 00:06:26