Sebastian Rydgren 18 år från Järfälla utanför Stockholm, har sökt till Idol sedan han kunde börja söka vid 16 års ålder. Men det var först i år han tog sig till att sjunga framför Idol-juryn och nu är han i fredagsfinalerna.
– Det var nog inte rätt tid förrän nu, och jag är glad att ha kunnat göra mig lite klarare mentalt och professionellt innan jag var med. Nu är jag redo att visa svenska folket vem jag är och vad jag kan, och det känner jag att jag gjort så här långt.

I kväll sjunger du Sista morgonen av Niklas Strömstedt, varför?
– Jag upptäckte den via Miriam Bryant i Så mycket bättre. Den ändrar betydelse för mig hela tiden, om alltifrån en kompis man saknar till en crush som inte blev nåt. Just nu betyder den mycket för mig då jag tänker på min mormor som är dement. Jag saknar henne då hon inte längre är den person jag lärt känna. Jag tänker tillbaka på alla fina stunder vi haft.

Vilken typ av musik vill du annars göra?
– Jag är en poppig människa som gillar att leka runt med det teatrala. Juryn tyckte att jag skulle jobba med synth och disco och jag upptäckte snabbt att det ju stämde överens med vad jag ville göra.

Du uppträdde på Stockholm Pride-scenen 2019, hur kom det sig?
– Jag sjöng på ett event där Robert Fux var konferencier och han skulle även vara konferencier på finalen av Pride det året. Han kämpade för jag skulle få sjunga en låt och det är något av det roligaste jag gjort. Jag har alltid tyckt att det är viktigt att stå för vad man tycker och visa vad jag står för, så det var ett ställningstagande.

Hur definierar du dig?
– Just nu har jag inte tänkt på det jättemycket. Jag har fokuserat på att lära känna mig själv, och mig själv som artist. Och så tar jag allt med relationer och allt det där..efter.

Så du vill inte sätta en etikett på dig?
– Nej…och jag har inte ens en tanke på att jag vill söka en relation, men när man blir äldre får vi se var jag hamnar.

Har du många vänner inom HBTQ+sfären?
– Ja, jag jobbade ju som bartender på Secret Garden förut, senast i somras. Det var en fest varje kväll och mitt första riktiga jobb. Det var väldigt positiv stämning där.

 

Vad är den vanligaste kommentaren du får i dina sociala kanaler?
– Det är mycket upplyftande och positiva kommentarer. Men främst att folk gillar att jag varit öppen med att jag kör mitt race och är som jag är. Det tycker många är powerful… att inte passa in och vara enligt de förväntade normerna.

Vad innebär det att ”köra sitt eget race” för dig?
– Jag gillar att leka runt och inte köra på traditionellt maskulina kläder och stilar. Att leka runt med olika könsroller tycker jag är intressant och det vill jag fortsätta med.

Stör det dig att vissa vill placera dig i ett fack?
– Nej, det är inget jag stör mig på. Det är ganska naturligt att vilja sätta en ram runt något och klippa av bitarna som hamnar utanför. Men jag känner att jag vill utvecklas i min egen takt. Jag håller fortfarande på att hitta mig själv, och känner mig trygg i det. Och jag har en väldigt stöttande kompisgrupp runt mig.

Var ser du dig om fem år?
– Att jag kan leva på min musik. Jag hoppas får turnera runt i Sverige och få köra riktiga shower.

Många Idoler har tävlat i Mello, skulle du kunna tänka dig det?
– Jag skulle absolut kunna tänka mig det. Mello är en av de drömmar som jag har.

Vad har du för Idol-favorit?
Darin självklart. Och jag älskar Agnes senaste platta, så hon är helt klart en favorit.

Vem hänger du mest med under Idol-tiden?
– Vi hänger alla med varandra men oftast är jag med Julien, Albin och Ruby.

Vem vinner Idol om det inte blir du?
Nike. Hon är otroligt bra och smart i hur hon gör sina låtval. Sen verkar hon ha stor support från tittarna.