Greger Emans plötsliga död är ett hårt slag mot den svenska gayrörelsen och svensk gaymedia. Hans journalistiska arbete började som frilansare i tidningen Revolt 1979. Han har sedan 1988 utvecklat och varit den drivande kraften bakom RFSLs tidning Kom Ut. I det arbetet har han och tidningen varit en betydande del av det gaypolitiska arbetet i Sverige. Tidningen har varit platsen för diskussioner kring HBT-frågor – ett begrepp som myntades av just Kom Ut – noggrann kartläggning av det politiska arbetet, profilering av RFSL som organisation och inte minst en viktig källa till identitet för homo, bi och transpersoner runt om i landet.
Greger Eman gav också utrymme i tidningen för nöje och underhållning och han fick med jämna mellanrum slåss för tidningens oberoende gentemot ägaren RFSL. Han höll i sitt arbete som chefredaktör en tydlig och klar journalistisk linje.
Emans andra stora intresse har varit gayhistoria. Han har forskat, skrivit artiklar och gett ut böcker i ämnet. Han bidrog bland annat till det stora verket ”Sympatiens hemlighetsfulla makt, Stockholms homosexuella historia under 100 år” och han gav ut boken ”Nya himlar över en ny jord” om vänskapskärleken mellan Lydia Wahlström och Klara Johansson.
På en egen hemsida har Greger lagt ut valda delar av sina historiska artiklar om homosexuella personligheter i historien.
Greger Eman var också en av de drivande i arbetet för att synliggöra barn till homosexuella och homosexuella föräldrar. Han var själv far till två barn och han gav på Carlssons förlag som redaktör ut boken ”Älskade barn”

Greger Eman efterlämnar två barn, sin make och barnens mammor.

http://www.rfsl.se

Publicerad: 2003-02-17 11:23:14