Religion

På söndag diskuteras judiska församlingens relation till homosexualitet. Det är första gången som församlingen tar initiativ till en sådan diskussion.
Stockholms judiska församling är en ”enhetsförsamling” som samlar såväl liberala som ortodoxa och vid debatten kommer de två riktningarnas rabbiner att delta. Dessutom sitter Hans Dirén, Lena Einhorn och Jean-Pierre Barda i panelen.
Debatten inleds med att två filmer visas. En film om två kvinnor som gifter sig i judisk tradition och så ”Trembling before God” om ortodoxa homosexuella och hur de klarar att förena sträng religion med sin homosexualitet.
– Filmen har visats i 17 synagogor i USA, berättar Hans Dirén för QX.se. Och det var efter att den visats på en filmfestival i Stockholm förra året som tankarna på en diskussion i församlingen kom upp.
– Det är knepigt att vara djupt troende jude, öppet gay och vara tillfreds med det. Många homosexuella judar söker sig bort från församlingen, säger Jean-Pierre Barda till QX.se.
– Diskussionen skall handla om hur judiska homosexuella skall kunna vara med i gemenskapen, förklarar han.
Tidigare har det i Stockholm funnits en gayjudisk grupp – Galej, men dess verksamhet har legat nere under de senaste åren.
– Det är en rörelse inom judendomen där det finns stora församlingar, berättar Jean-Pierre. Nu är det så pass många i Sverige att det finns anledning att ta tag i det igen.
– Jag tycker det är bra att ämnet tas upp och kan man hjälpa någon ung människa att finna sig till rätta i sin identitet så är det mycket positivt, menar Hans Dirén.

På Qruiser finns idag fyra judiska klubbar för judiska homo-bi och transpersoner liksom för intresserade av judiskt liv: ”Judiska klubben”, ”judisk-kommunist-HBT”, ”Kosher och menorah” och ”Lilla Jerusalem”.

http://www.qx.se/guide/event.php?id=2314

Publicerad: 2003-03-01 18:09:18