Homohat

Ett gäng personer med skinheads-utseende attackerade i lördags natt TipTop. Tre personer blev illa misshandlade och det fanns till och med knivar med i gruffen. Enligt TipTops Ulrich Bermsjö kom polisen snabbt till plats.
Samma dag genomförde nynazister en träff i Stockholm. De så kallade Gulskjortorna berättar på en av sina hemsidor att de under dagen genomförde en demonstration med 80 deltagare. Enligt egna uppgifter skulle de ha gått Drottninggatan fram till Mynttorget.
– Detta är uppgifter vi starkt betvivlar, säger Lars Richter på polisen till QX.se. Vi tror inte att en så stor grupp kan ha gått med svenska fanor i täten hela Drottninggatan fram utan att vi fått veta detta.

Richter berättar att det efter bråket utanför TipTop varken finns offer eller gärningsmän ”Alla är spårlöst borta”. Däremot finns flera vittnesuppgifter och Richter tror att polisen kommer få resultat av den polisundersökning som just nu pågår.
– Finns det någon koppling mellan gänget utanför TipTop och det gäng som kom till PridePark?
– Jag kan inte gå in på detaljer eftersom vi har en undersökning som befinner sig i ett känsligt läge, säger Richter till QX.se. Men det finns vissa kopplingar.
Polisen tror att det finns personer från Gulskjortorna och den militanta nynazistiska gruppen Info 14 med bland de som attackerade TipTop.
Det högerextrema partiet Sverigedemokraterna har under helgen lagt ut bilder på politiker och kända homosexuella, bland annat från QX-paradvagn. De menar att homosexuellas rättigheter innebär ett moraliskt förfall och ironiserar över paradens deltagare.

Publicerad: 2000-08-14 17:57:22