Utveckling

Läderklubbarna i Europa har en ständigt pågående diskussion om vad man får och vad man inte får ha på sig när man besöker dem.
Diskussionen har främst varit levande i de läderklubbar som är icke kommersiella och ingår i den europeiska läderfederationen ECMC (European Confederation of Motorcykel Clubs).
SLM Stockholm utsattes för hård kritik från främst SLM Købehavn i början av 90-talet. Efter flytten från Gamla Stan till Söder växte medlemskapet enormt. Från ca 300 till nära 1500 medlemmar.
Besökare från SLM København ansåg att Stockholmsklubben blivit urvattnad. För lite läder, gummi, western-stil alltså. Diskusssionen ledde då till att SLM Stockholm som enda klubb inom ECMC-världen skapade ett tudelat medlemskap där man kan blir SLM-medlem och sedan uppgraderas till ECMC-medlem. På det sättet hoppades man att kritiken skulle mildras. Men debatten om hur bra eller dåligt klädreglerna efterlevs, har knappast mildrats. Stridigheterna har lett till avhopp från styrelser, gräl med den frivilliga personalen och tufft intrigerande inför årsmöten.
Gemensamt för läderklubbarna är just de manliga fetischerna. Gästerna tänder på eller gillar män i speciella kläder och med speciella attityder. Det primära för läderklubbarna är alltså inte, som många utomstående ofta tror, S/M-sex, pisk och smisk.
Men det som flera SLM klubbar uppger, att man följer ECMC:s dress code, stämmer inte helt. En gemensam dress code finns inte i den centrala organisationens stadgar. Den har snarare funnits som en icke nedtecknad regel.

Den vanligaste dress coden skrivs idag: Läder, gummi, uniform, western (uppdaterat ibland till jeans), arbetskläder och på 90-talet lades skinhead till, med tillägget att inga rasistiska symboler accepteras. Western innebär alltså chaps och cowboystil, till stor del en kvarleva från gay-modet i USA på 70-talet.

På senare år har det rått stridigheter inom de europeiska läderkretsarna om sport-kläder, den senaste och snabbast växande fetisch-stilen med manlighet som utgångspunkt.
Skall man, eller skall man inte, tillåta sneakers och fotbollskläder på läderklubbarna har dividerats vid sidan om ”slapphets”-diskussioner.
De som är för inkluderandet hänvisar ofta till att sport-stilen är dagens motsvarighet till 70-talets manlighetsideal ”western” liksom till 90-talets skinhead-stil. Den gemensamma nämnaren är att det anses manligt/grabbigt och att det är sexigt.
Fetischerna utvecklas, säger förespråkarna, och då bör även lädervärlden följa med för att ha en chans att överleva.

Motståndarna säger att visst kommer det nya fetischer till, men de hör i alla fall inte hemma i lädervärlden. Det finns all möjlighet att starta idrottsfetisch-klubbar, men dyker grabbar i sneakers upp på en läderklubb, förändras stämningen totalt.
Dresscoden i böglädervärlden, säger de, har en grundläggande gemensam nämnare – bootsen. Och i det sammanhanget är sneakers lika fel som pumps.

Diskussionen har bland annat gått het i Qruiser-klubben SLM-Medlemmar under den senaste tiden.

Nu har SLM i Malmö, där flera populära ”SoccerKit and SportsNights ”-träffar hållits, beslutat sig för att ta ställning för att utöka dress coden och ansluter sig därmed till den isländska klubbens regler.
Hos SLM Stockholm är motståndet ännu kompakt. En sport-kväll har i och för sig arrangerats på klubben, men utanför ordinarie öppettid och som ett trevande försök. Lika traditionsstark är man hos SLM i Köpenhamn där sportkvälls-försöket i maj förpassats till en torsdag. SLM Oslo har under en lång tid haft samarbete med en fot-fetischistgrupp och där har speciella träffar ordnats där sneakers välkomnas. Men ännu har man inte inkluderat stilen i den ordinarie dress coden.

SLM Malmös beslut kommer leda till att diskussionen inom den nordiska lädervärlden intensifieras. När skinhead-stilen diskuterades var det jeansen i kombination med skjortor (Ben Sherman) eller tenniströjor (Fred Perry) som skapade bryderier för de bokstavstrogna – bootsen därmed var mer än välkomna. Nu bryts flera tabun; sneakers och nylonmaterial gör att den trogne ryser in i märgen.

Så här ser reglerna ut hos de nordiska läderklubbarna och viss åtskillnad kan märkas mellan klubbarnas sätt att lösa den eviga diskussionen:
SLM Malmö är en medlemsklubb för homo- och bisexuella män som gillar maskulina fetischer som läder, gummi, uniform, sportkläder och liknande.
SLM Stockholm …att du klär dig som MC-kille, Gummibög, Militär/Polis/Väktare, Grovarbetare eller Skinhead.
Det vill säga killar/män med en inneboende sexuell manlighet.
Att låna fetischer mellan de olika typerna kan vara okej, men blanda inte fetischer så att stilen går förlorad.
Rakvatten kan vara störande och skall undvikas eller användas med måtta. Många föredrar de naturliga kroppsdofterna.

SLM Köpenhamn Dresscoden er: Læder. Gummi. Uniform. Denim. Støvler
SLM-Oslo er en fetisjklubb , og vi følger ECMCs dresskode som enkelt vil si lær, gummi, uniform, jeans… (skinhead-stil er også blitt vanlig). Vi ønsker også deg med begrenset garderobe velkommen, hvis du ønsker å utforske miljøet og har interesse for en eller fler av våre fetisjer. MEN husk at at andre klubber kan være mer strikte på dresskoden! Lær-/ MC-gutt. Militær. Politi / vekter. Anleggsarbeider. Jeansgutt. Skinhead. Gummigutt. Cowboy.
SLM Göteborg Läder
Läderjacka, läderväst, läderjeans, läderchaps, läderkeps, harnesk, MC-overall, MC-boots, kängor.
Gummi
Svarta gummikläder; jacka, skjorta, T-shirt, chaps, shorts, overall, surfing- eller dykardräkt, regnrock, gummistövlar, vadarstövlar.
Uniform
Uniformer; till exempel: polis, militär eller brandman.
Construction
Jobbarkläder; till exempel: byggnadsarbetare, rörmokare.
Jeans
Svarta eller blå jeans, jeansjacka, jeansskjorta, flanellskjorta, vit eller svart T-shirt eller linne.
Western
Cowboyboots, cowboychaps, ridstövlar, ridbyxor.
Naken

Mens Club Århus Dress coden skal være maskulin og bestå af en af følgende;
Læderbeklædning:
MC dragter herunder seletøj, manchetter, sorte støvler og sko etc.
Gummi / lak:
Dykkerdragter, vaders, jeans, chaps mm
Uniformer:
Militært, politi, vagtværn samt andre maskuline erhverv.
Western:
Cowboytøj, chaps, vest, hat, cowboystøvler.
Construction:
Håndværker outfit, kedeldragter, diverse.
Diverse:
Fantasifuldt og frækt outfit med maskulint islæt
(ekempelvis. vikinge- eller krigerudstyr).

MSC-Island Dress code according to the rules of ECMC. Leather, rubber, sport, uniforms, jeans and skins. We welcome all members of the leather community
På MSC Helsingfors hemsida fanns ingen dresscode utsatt

http://user.tninet.se/%7Esnl864q/index.html

Källa: SLM Malmö

Publicerad: 2003-03-09 07:00:00