Millesgården

– Det är spännande att som första museum i Europa visa ett så stort urval ur The Absolut Company’s omfattande konstsamling, säger Staffan Carlén, Millesgårdens chef. Detta svenska varumärke har erövrat världen med stil, egensinnighet och konsekvens. På vägen har de utvecklat ett långtgående samarbete med många av vår tids främsta konstnärer. I vår nya utställningshall har vi nu möjlighet att exponera alla olika konstformer och därigenom göra samlingen full rättvisa.

Historien om Absolut Art började när Andy Warhol
gestaltade den numera världsberömda flaskan 1985.
Alltsedan dess har företaget utvecklat ett nära
samarbete med många av världens främsta
bildkonstnärer, skulptörer, designers och fotografer. De verk som kommer att visas på
utställningen är resultatet av detta samarbete som tidigare visats i samband med olika annonskampanjer eller lokala utställningar och evenemang runtom i världen.

Samlingen omfattar totalt flera hundra verk. Utställningen omfattar målningar, fotografier
och skulpturer alltifrån det första verket ”Absolut Warhol”. Kretsen kring Warhol finns också representerad genom Keith Haring och Kenny Scharf. Senare tillskott till samlingen omfattar bland många andra Edward Ruscha, Armand Arman, Helmut Newton och Damien Hirst. Bland de svensk konstnärer som bidragit med sina verk finns Bertil Vallien, Dan Wolgers och Yrjö Edelmann. Det senaste tillskottet till samlingen är en installation av Nam June Paik, som avtäcktes så sent som 5 juni i New York i samband med 20-års
jubileet för ABSOLUT VODKA i Amerika.

Utställningen på Millesgården är en av två utställningar av Absoluts konst i Europa detta år. ”Absolut Ego”, som ägde rum i Paris på Musée des Arts Décoratifs vid Louvren 14/6 – 2/7.

http://www.millesgarden.a.se

Publicerad: 2000-09-07 00:00:00