Schlager

Fast det ibland görs ny schlagermusik, inte att förväxla med avkomman dansbandsmusik, så tänker dom flesta av oss på gamla 60talshits när vi hör
ordet. Och när vi säger 60talshits menar vi egentligen musik gjord cirka 1950-1975.
Låtarna vi minns, fast många av oss inte ens var påtänkta då, var inte dom som sålde mest, men av nån anledning har dom ändå etsat sej kvar.
Ofta är dom framförda av duktiga artister som kompenserar stor röstresurs med inlevelse, oavsett hur tramsig texten är ibland.

Inom schlagermusiken har kvinnorna regerat med ytterst få undantag som Lasse Lönndahl, Östen Warnerbring och Gunnar Wiklund. Men hur många av deras bitar hör vi idag?
Nej, ständigt manas vi att bli nostalgiska och sentimentala till drottningarna Siw och Lill-Babs. Ibland även till Anita Lindblom och Ann-Louise Hanson som hade enstaka hittar. och så har vi ju Git Gay, fast hon inte hade en endaste hit…

Gamla schlagerlåtar är alltid ett säkert kort om man vill få liv i en hop bögar, men det går inte bra med vilka som helst!
Antingen ska dom ha urbota dumma texter som i Lill-Babs ”är du kär i mej ännu Klas-Göran?”, Anni-Frid Lyngstads ”du betonar kärlek lite fel” eller Siwans ”kärleksgasen”.
Eller så ska dom handla om vampiga fruntimmer som i Zarah Leanders ”Abel” eller Lill-Babs ”en tuff brud i lyxförpackning” (som är storbandsjazz och egentligen inte alls nån schlager).

Roligast tycker dock hopen bögar (även jag själv) att det är när dom bittra bitarna kommer strömmande ur högtalarna!
”Sånt e livet” sjunger Anita och vi känner med henne.
När Lill-Babs sjunger att hon vill ”Leva livet” vill vi detsamma.
När Git Gay sjunger ”Jag hatar män” ser vi på oss själva och expojkvänner och instämmer i hennes sång!

Som bögar har vi ofta befunnit oss i underläge, och när vi sjunger med i underkuvade kvinnors enkla, slagkraftiga revanschsång vinner vi styrka att stå på oss. Vi tänker inte på att det är så, vi skrattar åt dom enkla texterna och vägrar erkänna att dom faktiskt når fram till oss, berör oss och påverkar oss.

Publicerad: 2000-08-15 15:44:31