Party och Politik

I helgen håller Sveriges största organisation för HBT (homo-bi och transpersoner) sin kongress i Jönköping. Kongressen besöks av vice statsminister Margareta Winberg och Sören Andersson förväntas att bli omvald som förbundsordförande.
Bland det frågor som tas upp är bildandet av ett ungdomsförbund en av de viktigaste.
– Att unga homosexuella, bisexuella och transpersoner är utsatta grupper vet vi genom både svenska och internationella studier, säger Anette Sjödin, vice förbundsordförande i RFSL. Ungdomsfrågorna är därför viktiga framtida uppgifter för RFSL. I förbundet vill vi på bästa sätt stödja ungdomars vilja att själva arbeta med frågor som berör dem och därför kommer vi under kongressen att diskutera bildandet av ett ungdomsförbund inom RFSL.
Även kvinnors plats i förbundet kommer att få en central roll under helgens kongress.
– Vi kommer att lyfta frågor om kvinnors och mäns roller inom vår egen organisation, säger Sören Andersson, förbundsordförande i RFSL, men vi måste också vara uppmärksamma på att HBT-kvinnor osynliggörs i allra högsta grad i samhället. Ett tydligt exempel är hanteringen av frågan om insemination för lesbiska och bisexuella kvinnor. Frågan tycks varken vara viktig för regeringen att prioritera, eller intressant för svenska medier att bevaka.

På lördagskvällen blir det party – eller GayGala som RFSL i Jönköping kallar det – med Towa Carson på scen. Även DragKing gruppen Lion Kings medverkar.
Och på söndagen arrangeras den första Regnbågsmässan i Sveriges Jerusalem. Det är pastor Lars Gårdfeldt som leder kärleksmässan. Där medverkar även Elisabeth Ohlson med en ny bild på ett lesbiskt brudpar. Ola Salo sjunger liksom lesbiska kören Lucky Lips.

http://kongress.rfsl.se/

Källa: Info om kongressen

Publicerad: 2003-03-29 01:00:00