Bisexuell

På gaygalan på Tyrol i februari fick Bert Karlsson beröm av Sissela Kyle för att han lyckats så bra med att vaska fram talangfulla bögar i sin skara-fabrik. Men hon ifrågasatte samtidigt om han glömt bort homo-tjejerna. När vi ser vårens omgång kan vi konstatera att dom inte alls är glömda. QX har pratat med en av deltagarna, Dajana Lööf, 20 år som är öppet bisexuell. Dajana är lite andfådd eftersom hon kommer direkt från ett tungt fyspass med den hårde kapten Tool.
Tycker du att det är den rätta Dajana som kommer fram i TV-rutan?
– Både och, i början framställdes jag som väldigt grå och tråkig vilket inte alls är så som jag är. Kameran lyckades alltid zooma in mig när jag gäspade (skrattar). Jag är i själva verket rätt glad och sprallig och det har väl kommit fram mer nu på slutet. Men jag kan förstå att dom väljer att vinkla oss på olika sätt, för att få fram fler olika personligheter i programmet.
Är det jobbigt att se sig själv på tv?
– Vi får ju egentligen inte titta på programmen. Men det händer väl ibland att vi smiter iväg till dom uteställen med TV som finns och tittar. Ibland är det kul att se sig själv , men ibland ser man ju ut som ett vrak. Det är nog egentligen rätt bra att låta bli att se programmen, för man hakar bara upp sig på saker som man själv eller andra säger.




På vilket sätt har du sysslat med musik innan Fame factory?
– Inte så mycket alls, jag har gått estetiskt gymnasium. Dansat och klinkat lite på synthen hemma har jag gjort sen jag var liten, men jag har inte börjat ägna mig åt musik på allvar förrän dom två senaste åren.
Du sökte ju till Popstars för några år sedan och gick rätt långt. Är du glad idag att du inte gick ”hela vägen”?
– Jag är jätteglad att jag inte kom med. Den musiken är inte alls min stil och det har ju inte gått så jättebra för dem som var med. Fame factory känns mycket mera seriöst, utbildningen är jättebra, och det har ju hänt saker för i princip alla som varit med här. Så jag är bara glad att det gick som det gick.
Har du några förebilder musikaliskt?
– Jag har aldrig varit tjejen som haft väggarna tapetserade med idolposters, men Whitney Houston har jag alltid tyckt om, och även Lenny Kravitz. Och när jag var yngre, långt innan jag kom ut så lyssnade jag mycket på Eva Dahlgren. ”Vem tänder stjärnorna” och andra av hennes låtar.
Du är ju öppet bisexuell, har det alltid varit självklart för dig att vara öppen med din läggning?
– Ja det tycker jag, jag berättade för min bästa kompis redan i åttonde klass. Och det har fallit sig ganska naturligt hela tiden. Det har väl hänt att nån ropat nåt efter en på gatan, men jag har klarat mig rätt bra.
– Jag tycker kärlek är fint i vilken form den än uppstår. Och så längde det känns bra för en själv så tycker jag inte man skall lyssna på vad andra säger.
En fördom mot bisexuella brukar vara att man inte vågar komma ut som gay ”helt och hållet” känner du igen det?
– Jag har ju själv tänkt i dom banorna. I början så blev jag bara intresserad av tjejer och tänkte ”hmm är jag homosexuell?”, men efterhand har jag kommit på att jag även kan bli kär i killar. Så då är jag väl bisexuell då.
Dajana avslöjar att hon inte är ensam bisexuell på skolan. Även Sophie, som åkte ut i den andra veckofinalen gillar både tjejer och killar . ”Vi har suttit här och varit lite bittra och undrat om inte QX skall höra av sig snart”…
Har du varit ute mycket på gayställen?
– Nu hinner jag ju ingenting, men innan när jag varit i Stockholm har jag varit på Tiptop, och i Malmö har jag hängt mycket på Indigo. Jag går helst ut på gayställen. Det är roligare helt enkelt, och skönare stämning. Dessutom har jag mycket bögkompisar som jag gillar att gå ut med.
Du har ju flickvän sedan ett halvår tillbaka, hur vill du beskriva er relation?
– Vi känner en väldigt stark kärlek till varandra. Vi träffades på en gayfest i Göteborg och började skriva till varandra på qruiser efter det. Och sen blev det vi! Min flickvän bor i Stockholm men det funkar bra trots att vi är långt ifrån varandra, hon har precis tagit körkort så hon kan komma och hälsa på mig mer obehindrat nu än innan.

Publicerad: 2003-03-31 13:45:41