Homokultur

Årets upplaga av Tupilak-arrangerade Moonbow-festivalen hålls i år i tre huvudstäder kring Östersjön. Tidigare år har festivalen profilerats som en ”DogTag-fri” homofestival, parallell med Stockholm Pride.
I år hålls festivalen vid tre olika tillfällen i Tallinn (3-4 maj), Riga (19-20 juli) och så även i år parallellt med Stockholm Pride (26 juli.3 augusti).
– Vi har flera prominenta bögar och lesbiska som är ivriga att delta på såväl scen som i diskussioner, säger Ari Ravalepik från Estniska Gay Organisationen i ett pressmeddelande.
Moonbow-koordinatören Bill Schiller säger vidare:
– Vi är glada för att våra svenska och finska kollegor kommer till det estniska arrangemanget och att årets festival sprids över Östersjön. Vi ser detta som ett bra alternativ till det mer kommersiella och provinsiella Pride-arrangemanget. Ett arrangemang som förespråkar homogetton och dyra DogTags som stänger ute människor istället för att öppna dörrar. Och som dessutom ignorerar internationell solidaritet.
Arrangemanget i Riga kommer förutom Moonbow-festivalen även att samla gay och lesbiska grupper inom Amnesty International för att diskutera Östersjö-samarbete. Man kommer även att ta upp homokulturen som medel för att bedriva kampen för mänskliga rättigheter och man vill visa sitt stöd för 2004 års Internationella Regnbågsfestival i S:t Petersburg. Homogrupperna ger sitt stöd till den festivalen som en protest mot Amnesty Internationals pågående kampanj mot förhållandena i Ryssland, en kampanj som enligt bland annat Tupilak ignorerar homoperspektivet.

Årets Moonbow-arrangemang landar så slutligen i Stockholm under Pride-festivalen. Likt Stockholm Prides årligen återkommande Seminariecenter har Moonbow-festivalen en lång rad debatter, föreläsningar och kulturevenemang.

http://hem.passagen.se/tupilak/

Källa: Tupilaks hemsida

Publicerad: 2003-04-05 18:20:49