Pride 2003

I 10 år har Bergen firat Pride-festival och i år, den elfte gången, utlovas att den blir ”större, bättre, utomhus och inomhus?.
För första gången genomförs i år en PrideParad genom Bergens gator.
Bakom arrangemanget står bland andra LLH (Norges motsvarighet till RFSL), studentgruppen UgleZ, Bergens kommun, förlaget Rainbows-end och Amnesty International.
Medan Oslo Pride går under namnet Skeive Dager har man i Bergen valt en nynorsk beteckning: Onnorleis Elskhug 2003.
Den annorlunda älskogen kommer att bestå av konsert med Rock’n’Roll-banden Supervixen från Trondheim och Fake från Oslo, en öppen scen för alla som vill stå på scen och så en överraskningskonsert onsdagen den 7 maj.
På Bergen Kino visas fem homorelaterade filmer som alla får norsk premiär. Och på Ungdomshuset visas tre musikaler på film – The Rocky Horror Picture Show, Hedwig and The Angry Inch och Hairspray.
Festprogrammet innehåller ”SexNight” presenterat av SexShop. Boys Club och Damenes Aften och så en avslutningsfest. Det mesta sker på klubben Fincken.
När man festat rejält kan man be om syndernas förlåtelse tillsammans med Åpen Kirkegruppe som har mässa med pastor Knut Knutsen från Voss församling och med Homokoret som sjunger.
Debatterna under veckan kommer att handla om homosexuella invandrare, hiv/aids och rättskyddet för homosar i Norge. Litterär afton blir det också med Petra von der Fehr och Tor Fretheim.
Den 10 maj blir det Homoparad genom Bergens gator. Paraden avslutas på Torgallmenningen i centrala stan, och där blir det en utomhusfest. Ett positivt och ett negativt homopris delas ut. Och under festivalen kommer Queen of Bergen liksom Mr och Ms Gay Pride Bergen att utses.
Boka in 3-10 maj och res till Norges andra stad!

http://www.bergengaypride.com/

Källa: Bergen Gay Pride

Publicerad: 2003-04-11 12:04:30